Arnold, Levente
17 °C
32 °C

Életműdíjat kap Pogány Judit

2019.04.23. 13:20

Pogány Judit kapta idén a Színházi Kritikusok Céhének életműdíját, írja az MTI. A díjat szeptember 22-én, a színikritikusok díjátadó gálaestjén veheti majd át a Katona József Színházban.

A Színházi Kritikusok Céhe egy emlékezetes alakításokban gazdag életpályájú, önmagával a kíméletlenségig igényes, a közönséget maximálisan tisztelő nagy művész előtt tiszteleg az életműdíjjal

- közölték a szervezők kedden az MTI-vel.

Pogány Judit 1944. szeptember 10-én született Kaposváron. Több mint fél évszázada lépett először színpadra, pályája felét a Csiky Gergely Színházban töltötte. Együtt indult Zsámbéki Gáborral és Ascher Tamással, meghatározó színésznője volt Babarczy Lászlónak, Gazdag Gyulának és Gothár Péternek is. Zsámbékival együtt 1978-ban a Nemzeti Színházba szerződött, de két évvel később visszatért Kaposvárra. 1994-től egy évtizeden át szabadúszó művész, 2004-től az Örkény Színház tagja. Több mint 160 színházi szerepe volt, és mintegy félszáz filmben és húsz tévéjátékban szerepelt.

A színikritikusok céhe nyolcadik alkalommal adja át életműdíját, amelyet olyan, a színházművészet bármely területén kiemelkedőt alkotó, 65 év feletti művésznek ítél oda, aki sokat tett a magyar nyelvű színház fejlődéséért, eredményeiért, színvonalának emeléséért, és hozzájárult a magyar színházművészet jövőjének alakításához, a fiatalabb színházi generációk neveléséhez, formálásához. Az életműdíjat először 2011-ben adták át Törőcsik Marinak. Az életműdíjról a szakmai szervezet tagsága titkos szavazással dönt. A díjat 2018-ban Lázár Kati kapta.