Aliz
7 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

A tűz után most a víztől kell félni: épül a ponyva a Notre-Dame köré

2019-04-23T160634Z 1898146938 RC19A6910E00 RTRMADP 3 FRANCE-NOTR
2019.04.24. 10:12

Professzionális alpinistákat bíztak meg azzal, hogy vízhatlan, szintetikus anyagból készült ponyvát húzzanak a Notre-Dame-katedrális fölé. Így akarják megvédeni a múlt héten egy tűzvészben részben leégett és jelentősen megsérült épületet a Párizs felé közeledő viharoktól, amelyek tovább roncsolhatnák - írja az ABC. A székesegyház boltozata három helyen beszakadt, így az esővíz bejuthatna a belső térbe, de a meggyengült falkoronák is védelemre szorulnak.

A munkálatok már kedden elkezdődtek, a ponyvát tartó szerkezet a helyén van, a ponyva pedig már úton van a helyszínre - közölte Philippe Villeneuve főépítész, hozzátéve, hogy nagyon sürgetnie kellett a folyamatot, hogy mindenképp kész legyenek a nagy esők előtt. Április 23-án megjelent képeken látható, hogy a ponyvák egy része azóta fel is került az épületre.

A Notre-Dame néhány épen maradt tetőszobrát a munkálatok részeként már korábban leemelték daruval, és biztonságos helyre szállították, hogy ezek se sérüljenek meg a viharban.

A tűzvész, pontosabban a hosszú ideig tartó oltás következtében már így is elázott a katedrális több része, főként az amúgy is megsérült boltozat. A helyreállítás előkészítése annak a fém állványzatnak a bontásával indul, amit csak nemrég állítottak fel a tetőn - a tűzvész előtti munkálatok során.

Az épület jelentősen megsérült, de korántsem lehet azt mondani, hogy porig égett volna. Az újjáépítés akár évtizedekig is eltarthat, habár Macron elnök azt ígérte, öt-hat év múlva átadják a székesegyházat.

A francia állam nemzetközi tervpályázatot ír ki a rekonstrukcióra, amelyben lehetőséget adnak arra is, hogy az elpusztult 19. századi huszártorony helyett egy kortárs építészeti elemmel egészüljön ki a székesegyház. Mindezt azzal indokolják, hogy a torony nem volt az eredeti középkori épület része. Az ENSZ műemlékvédelmi szervezete, az UNESCO képviselői már találkoztak Macron elnökkel, és felajánlották a szakmai segítségüket. Audrey Azoulay főtitkár általánosságban úgy fogalmazott, hogy a technológiai fejlődés által kínált új lehetőségeket figyelembe lehet venni a rekonstrukció tervezése során, és minden nemzedék hozzáteheti a magáét az épülethez, de a Notre-Dame integritását és univerzális világörökségi értékeit tiszteletben kell tartani.

Az eredetitől eltérő rekonstrukció felvetése máris nagy vitát váltott ki Franciaországban. A Le Figaro online felmérése szerint a megkérdezett 35 ezer ember több mint 70 százaléka mindenfajta kortárs kiegészítést ellenez. Több neves művészettörténész, köztük Jean-Michel Leniaud úgy foglalt állást, hogy az épület 19. századi helyreállítója, Viollet-le-Duc megoldásaitól egyáltalán nem lenne szabad eltérni.

(Borítókép: Notre-Dame-székesegyházat takarják le ponyvával, hogy védjék az esőtől 2019. április 23-án. Fotó: Benoit Tessier / Reuters)

Ne maradjon le semmiről!