Kilencven évvel első színre lépése után Maigret felügyelő ismét nyomoz

2019.04.28. 14:09

A második legnagyobb francia kiadói konzorcium, az Editis leányvállalata, az Omnibus szeretné megjelentetni a Maigret-összest. A 103 regényt és novellát 10 kötetben, 30 ezer példányban adnák ki újból  - írja az MTI.

És ez nem minden, Patrice Leconte rendezésével és Daniel Auteuil főszereplésével szeptemberben filmet forgatnak a Maigret és a titokzatos lány című regény alapján. Sőt, újabb Maigret-hangoskönyvek kiadását is bejelentették.

  • Maigret nevét először 1929-ben írta le Georges Simenon az Une ombre dans la nuit (Árnyék az éjben) című művében, igaz, a karakter ekkor még orvosként szerepelt. 
  • Jules Maigret, a rendőr először 1930-ban jelent meg a Train de nuit (Éjjeli vonat) című regényben, ezt Christian Brulls néven írta Simenon.
  • Az első "főszerep" a La maison de l'inquiétude (Az aggodalom háza) volt, de Simenon ezt a regényt rossznak találta, és nem hagyta bevenni a sorozatba. 
  • Az első hivatalos mű, a Maigret és a furcsa idegen 1931-ben jelent meg, bár a szerző azt állította, a történet már 1929-ben kész volt.

Első kiadóját, Artheme Fayard-t egyáltalán nem győzte meg Simenon, de később mégis megesett a szíve a fiatal szerzőn.

Sok pénzt veszítünk, de megpróbálkozom vele

- mondta, és nem lett igaza.

1931 óta Simenon műveinek 600 millió példánya kelt el, a belga szerző a harmadik leggyakrabban lefordított francia nyelvű író a Földön. 1931 és 1934 között tizenkilenc Maigret-könyvet adtak ki (az utolsó 1972-ben jelent meg), és a felügyelő története máshol is megjelent:  összesen mintegy 70 nagyjátékfilmet és több mint 400 tévéfilmet forgattak 75 regényből és 28 novellából, amelyeknek Maigret volt a hőse, nem számítva A Monsieur Hire jegyességét vagy a La veuve Couderc-t (özvegy Couderc-né), illetve a Maigret nélkül filmre vitt Simenon-regényeket.