Megérkezett Nagy Imre szobra a Jászai Mari térre

2019.05.10. 13:56

A Város Szíve blog Facebook-oldala szerint megérkezett a Jászai Mari térre az a Nagy Imre-szobor, amit tavaly decemberben távolítottak el - nagy felháborodást keltve - a Vértanúk teréről.

Márciusban derült ki a szobor elhelyezésének terve, megkezdődött az új hely kialakítása, és a Jászai Mari tér déli részének teljes rekonstrukciója az Országgyűlés Hivatalának beruházásában. A terveket is ők készítették, ebben a gyepszőnyeg cseréjén túl 13 fa kivágása is szerepelt.

Nagy Imre szobra a szökőkút helyére került, háttal a Képviselői Irodaháznak és a távolabb álló, innen már nem látható Országháznak. A tervek szerint a szobor elé félkör alakban padot tesznek, a kivágott fákat itt nem pótolnák, cserjéket terveznek ültetni. A hídon álló szobor új medencét is kapott, ami az eredetivel ellentétben kör alakú lesz.

A kis park közepén eddig egy szökőkút állt, de a rendszerváltásig Marx és Engels páros szobra határozta meg a környék képét.

Ahogy az korábban megírtuk, a szobor Jászai Mari térre helyezése ellen Nagy Imre unokája és a Nagy Imre Társaság is tiltakozott. Az áthelyezéshez meg kellett szerezni a szobor készítője, Varga Tamás engedélyét is, aki eleinte hevesen tiltakozott az elképzelés ellen. A Népszavának azt nyilatkozta:

Nem tartozik a nyilvánosságra, hogy a magyar társadalom mely bugyraiban próbálok jelenleg szövetségest találni ahhoz, hogy munkám ne a süllyesztőben végezze, hanem megmaradhasson egy jó budapesti központi helyszínen, ha már a helyéről tiltakozásom ellenére erőhatalommal elvitték. Ez az én szakmai érdekem, és az emlékműnek is ez az érdeke, mert Nagy Imre emlékét is ez szolgálja illően.

Február elején a napilapnak küldött levelében Varga azt is elárulta, hogy a szobor új helyét az ő művészi elképzeléseinek megfelelően alakítják ki:

Én döntöm el szobrom konkrét helyét, tájolását. Minden munkafolyamat, amelynek művészeti szempontból jelentősége van, személyes részvételemmel fog történni. Hasonlóképpen magam irányítom a szobor újbóli felállításához szükséges javítási munkákat is. Az első ilyen döntésem az volt, hogy az új, teresebb helyszínen a Vértanúk terén állt bonyolult vízmedencés gránit architektúra helyett, a szobrot inkább érvényesülni engedő környezetet alakítsunk ki.

Varga szerint a teresedést egykor elfoglaló Marx-Engels szobor emléke gazdagítja az alkotás jelentéskörét, a Jászai Mari tér pedig méltó helyszín a történelmi híddal a háttérben.

Nagy Imre szobrát a Vértanúk teréről, az Országház mellől titokban, éjszaka bontották el tavaly december 28-én azért, hogy helyére felállítsák az 1919-es vörösterror áldozatainak 1945-ben ledöntött emlékművét, pontosabban a megsemmisült eredeti alkotás rekonstrukcióját. A Vértanúk terének átépítése március 5-én kezdődött el, emiatt a Nádor utca végét is lezárták az autóforgalom elől. A tér az átépítés után sem nyílik meg újra a gépkocsik előtt, az Országház körüli gyalogosforgalmú zóna részévé válik.