Arnold, Levente
17 °C
32 °C

Újra teljes az irodalmi Nobel-díjat odaítélő Svéd Akadémia

2019.05.10. 12:48

Új tagot választott Åsa Wikforss író és filozófus személyében a Svéd Akadémia, és ezzel hosszú évek után újra teljes az irodalmi Nobel-díjat odaítélő 18-fős testület, írja az MTI.

Az akadémia pénteki közleménye szerint az 57 éves filozófiaprofesszor december 20-án foglalja el helyét, együtt Tua Forsström költőnővel, valamint Ellen Mattson és Anne Swärd írónőkkel.

Wikforssé a 7-es szék, amelyet a közelmúlt botrányaiba belebukott Sara Danius, az 1786-ban alapított akadémia első női vezetője (állandó titkár) foglalt el.

Åsa Wikforss 1996-ban doktorált a New York-i Columbia Egyetemen, jelenleg az elméleti filozófia professzora a Stockholmi Egyetemen. Fő szakterülete a nyelv és a tudat filozófiája, valamint a tudáselmélet. Itt látható egy előadása az emberiség jövőjéről:

A botrányok szétzilálta Svéd Akadémia súlyos válságot élt át tavaly, több tagja évek óta bojkottálta a testület munkáját, 2018-ra nem is hirdettek irodalmi Nobel-díjast. Az idei - és visszamenőleg a tavalyi - győztest október 10-én nevezik meg.

Az akadémia tagsága valójában nem a friss szexuális és összeférhetetlenségi botrányok óta volt hiányos, egyes tagjai már az 1989-es Salman Rushdie-ügy óta távol maradtak az érdemi munkától. Akkor Homeini ajatollah vérdíjat tűzött ki az irodalmi Nobel-díjat kapó író fejére a Sátáni versek című regénye miatt, amit részben Mohammed próféta élete inspirált. A Nobel-bizottság kiadott egy közleményt, amiben elítélte a szólásszabadság támadását, de a közleményben nem említette sem Rushdie nevét, sem Iránt, ezért az akadémia három tagja beadta a lemondását.