Az Iparművészeti Múzeum titkosíttatná, milyen műtárgyakat adott kölcsön Orbán új irodájába

2019.05.23. 12:33

Közérdekű adatigénylésben kérte ki az Átlátszó a Miniszterelnöki Kabinetirodának kölcsönadott műtárgyak listáját az Iparművészeti Múzeumtól. A múzeum először megkerülte a pontos válaszadást, majd közölte a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósággal, hogy bűnmegelőzési okokból minősített adatokká akarja nyilváníttatni az Átlátszó által kért információkat.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda tavaly karácsony előtt megmutatta néhány újságírónak a volt Karmelita-kolostorban kialakított új miniszterelnöki hivatalt. A sajtóbejárás után az Index is megírta, hogy az épületegyüttes szőnyegeit az Iparművészeti Múzeumból, a festményeket és szobrokat pedig a Nemzeti Galériából kölcsönözték.

Az Átlátszó ezután közadatigénylésben kérte ki a múzeumoktól az összes 2015 és 2018 között kölcsönadott műtárgy listáját: így sikerült kideríteniük, hogy a Szépművészeti Múzeumból 34 festményt és 4 szobrot, a Nemzeti Múzeumból pedig 14 festményt kölcsönöztek ki a Karmelitába a Miniszterelnökségnek. 

Az Iparművészeti Múzeum azonban először megkerülte a pontos válaszadást, majd ezután derült ki, hogy a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál bűnmegelőzési okokból minősített adatokká akarják nyilváníttatni az Átlátszó által kért információkat.