Vilmos
19 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Évtizedekig elzárt terület nyílt meg a budai Várban

2019.05.24. 18:04 Módosítva: 2019.05.24. 18:53

Az első bástya – pop-up kiállítás egy erődítmény rejtett kincseiről két helyszínen címmel különleges régészeti kiállítás nyílt a budai Várnegyedben. A helyszínt valószínűleg kevesen ismerik, ugyanis a második világháború végétől (pontosabban 1948-tól) a magyar–amerikai ingatlancsere-megállapodás 2014-es végrehajtásáig az Egyesült Államok diplomáciai területe volt, ahova egyáltalán nem lehetett belépni, mert a Szabadság téri nagykövetség védelmét ellátó tengerészgyalogosok szállása volt. A Táncsics utca 9. szám alatti épületegyüttes ennek köszönhetően lett a budai Várnegyed egyik legizgalmasabb zuga: a követségi használat miatt itt csak kivételes esetben nyílt lehetőség régészeti kutatásokra. 

Az utca felől a József-kaszárnya egyszerű barokk tömbje zárja le a telket, ami valójában a 16. századi Erdély bástya tetején található. A pazar panorámájú kert közepén egy 18. századi barokk Lőportár is áll, amit a hagyomány Táncsics Mihály és más politikai foglyok börtönének tart (a rabokat a valóságban inkább a kaszárnyában tarthatták). Amikor egy átfogó cseremegállapodás részeként az épületegyüttes átkerült magyar állami tulajdonba, időszakosan megnyitották néhányszor a nagyközönség számára, de hamarosan a Budapesti Történeti Múzeum régészei kezdtek kutatásokat a területen.

Ezek eredményeit mutatják meg most a látogatóknak a múzeum és a Várkapitányság Nonprofit Zrt. együttműködésével rendezett időszaki kiállításon. A kertben egy régészeti sétány vezet végig az Erdélyi bástya területén, ahol a budai Vár több periódusban kialakított védelmi rendszerének egyik legjelentősebb, legjobb állapotban megmaradt, több méter magas felmenő falakkal rendelkező részlete került napvilágra.

Az 1530-as években épült reneszánsz Erdélyi bástya falait közvetlen közelről szemlélhetik meg az érdeklődők, a Lőportárban pedig interaktív kiállítást rendeztek be. A terület megnyitásához kapcsolódóan magában a BTM Vármúzeumában is nyílt egy tárlat, amelynek fókuszában az 1962-ben Zolnay László régész vezette ásatás legszebb darabjai és a 2018-ban előkerült leletanyag állnak. A látogatók itt két kincslelettel és a korabeli élet különböző használati tárgyaival ismerkedhetnek meg.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!