Az MTA kutatói is tiltakoznak az 56-os Intézet megszüntetése ellen

2019.06.02. 08:47

A csütörtöki Magyar Közlönyből kiderült, hogy június 15-től a Veritas Történetkutató Intézet és Levéltár működteti az 1956-os Intézetet és a hozzá tartozó Oral History Archívumot. Az 1956-os Intézetet 1989. június 17-én hozták létre, egy nappal Nagy Imre és mártírtársai temetése után, majd 2010-ben pedig felszámolták a működésért felelős közalapítványt, és az Országos Széchényi Könyvtárhoz csatolták.

A Blinken Nyílt Társadalom Archívum a beolvasztás híre után közzétett egy felhívást, és azóta a Történelemtanárok Egylete, illetve a Magyar Tudományos Akadémia tagjai is kiadták saját nyilatkozatukat:

Mi, a Magyar Tudományos Akadémia tagjai és minősített kutatói évek óta növekvő aggodalommal figyeljük a Fidesz-kormányok arra irányuló törekvéseit, hogy a meglévő társadalomtudományi intézetek ellehetetlenítésével és újak létrehozásával meghatározzák, hogy mit kell gondolnunk múltunkról, jelenünkről és jövőnkről. E folyamat utolsó állomásai az MTA kutatóhálózatának kormányzati ellenőrzés alá helyezése és az éveken át kiválóan teljesítő '56-os Intézet beolvasztása a 2013-ban alapított Veritas Történetkutató Intézetbe. Ezek a törekvések a demokrácia és a kutatás szabadságának elveivel egyaránt összeegyeztethetetlenek. Ezért felhívunk mindenkit, aki a kutatás szabadságát fontosnak és a kormány ideológiailag meghatározott törekvéseit elfogadhatatlannak tartja, hogy csatlakozzon nyilatkozatunkhoz.

A 444 információi szerint az intézet vezetője, Rainer M. János történész az újságokból értesült a beolvasztásról. Hozzátette, nem tudja elképzelni, hogy a Veritasnál dolgozzon, kollégái nevében viszont nem szeretett volna beszélni. 

Nem zárom ki, hogy ennek teljesen vége, ugyanakkor ez egyéni, és súlyos egzisztenciális kérdés is

- nyilatkozta Rainer M. János, aki Népszavának elmondta, 2017 februárjában egyszer már felmerült, hogy az 56-os intézetet beolvasztják, de a Veritas  főigazgatója, Szakály Sándor akkor még ellenezte a tervet.