Nála jobban alig ismerik a Kazinczy utcát

A budapesti Kazinczy utca mindennapjai és arcai elevenednek meg Todoroff Lázár fotográfus fekete-fehér fényképein, amelyeket a bulinegyed ütőerén járva készített az elmúlt időszakban.

Az elturistásodott Kazinczy utcában lőtt fotókból nemrég a fővárosba látogató külföldi fiatalok egyik kedvenc romkocsmájában, a Szimpla Kertben nyílt kiállítás. A fényképek hamarosan könyv formájában is megjelennek.

Todoroff Lázár szabadúszó fotóriporter, aki a Szimpla Kert fotósaként rengeteg időt tölt a környéken, szinte együtt lélegzik a Kazinczy utcával. Számára a budapesti bulinegyed nem szórakozókomplexum, hanem élettér és munkahely, mindez pedig az ott készített képein is érződik.

A fotós 2005-ben végzett a MÚOSZ fotóriporter szakán, azóta szabadúszóként dolgozik. “Nagy hatással volt rám Pólya Zoltán és Gaál Zoltán tanáraim munkássága és szellemisége. Munkáimat nagyrészt digitális géppel készítem, de ha módom nyílik rá, filmre dolgozom” – írja a Magyar Sajtófotó Portálon olvasható bemutatkozásában.

A Todoroff Lázár képeiből készült album a június 13. és 17. között megrendezett 90. Ünnepi Könyvhétre jelenik meg a Csak képek sorozatban, Dorkó Dániel és Keleti Éva könyvével együtt. A könyv előszava így ragadja meg a Kazinczy utca hangulatát:

Az utca lustán kanyargott a város közepén, boldogan napoztatta macskaköveit a déli napsütésben, majd az ódon bérházak falainak jótékony árnyékában ejtőzött. Ilyenkor volt ideje gondolkodni a létezésen, az élet értelmén, és ehhez hasonló fontos dolgokon. Rengeteg emberrel találkozott már a világ minden tájáról, látta őket nevetni és sírni, kihallgatta legféltettebb titkukat, így hát pontosan tudta, hogy mi a legfontosabb az életben.

Az utca elég öreg és bölcs volt már ahhoz, hogy elfogadja ezt a sokszínűséget és mindenkinek igazat adjon. „Nem is érdemes ezen rágódni!” – gondolta majd nyújtózott egyet, bekukkantott a kiskocsmák udvarába, a borospoharak aljára, hallgatta kicsit az utcazenész játékát, megsétáltatott egy golden retrievert, egy angol bulldogot, meglibbentette az ablakokból kilógó muskátli virágait és elégedetten bólintott. A képek egy-egy mozzanatot ragadtak ki a mesés forgatagból, a fotográfus pedig elég öreg és bölcs volt ahhoz, hogy meglássa és elkapja a kínálkozó pillanatot. Hosszú, kanyargós út vezetett ahhoz, hogy megszülethessenek a képek. Az öreg rollei ex is elég bölcs volt ahhoz, hogy egyetlen kattintásával felvegye a versenyt a sorozatgyártással, egy legyen a sok közül, hogy egy lehessen a sok közül. Végignézve a képeken elégedetten bólintunk, nem érdemes semmin rágódni. Egy kell, hogy legyen a sok közül.

A Kazinczy utca című kiállítás záróeseménye június 3-án, hétfőn, este hat és kilenc között lesz a belső-erzsébetvárosi Szimpla Kertben (Kazinczy utca 14.), amelynek kommunikációs vezetőjét, Molnár Bencét nemrég azért vitték el a rendőrök, mert magától lekopó festékkel figyelmeztette a turistákat, hogy a környéket ellepték a kamudrog-árusok.

Ne maradjon le semmiről!