Nagyapa motorja és más képzős történetek

ferik 030

Lelkesedés és nemzeti lobogó, életösztön és éjszakai motoros túra, magány és villanyoszlop a sötét éjszakában. Ferencz András, Melegh Benjamin és Thurnay Máté, a Kisképző fotó szakos diákjai Történetek címmel állítanak ki június 22-ig a TOBE Galériában.

„A feladat egy olyan képsorozat megalkotása volt, amely a valóság elemeiből építkezik, de nem a mindennapi világ dokumentuma, hanem egy, az alkotó által rendezett történetet ábrázol. A fotósnak lehetősége van minden apró képrészletet a saját elgondolása  szerint kialakítani, filmjelenethez hasonlóan pár képbe sűríteni egy hosszabb történetet”– írta az egyik témavezető, Fejér János.

Ezt mindenki másként fogta fel, Melegh Benjamin fotóin például Érd néhol aszfaltos, máshol murvás, néhol városias, máshol városszéli utcái látszanak, a képeket az alkony magánya és üressége lengi be.  Thurnay Máté a március tizenötödikéken különös hangulatba kerülő Budapestet fotózta. „Közös tudatállapotba kerülünk az utcai események zsongásától, és attól, hogy valamit kollektívan a magunkénak érzünk. Ezen a napon az emberek a megszokottnál nyitottabbak, és egészen más élmény az utcákat járni. Azt tartottam érdekesnek, hogy milyen sokféleképpen éljük meg és érezzük magunkat ezen a napon” – mesélte.

Mi az Indexen most Ferencz András fotóiból válogatunk, aki nagyapját és egy régi motort tett kilenc darabos sorozatának főszereplőjévé.

A Képző- és Iparművészeti Szakgimnázium fotó szakos diákjainak kiállítása június 22-ig látogatható a TOBE Galériában (Bródy Sándor utca 36.).

(Borítókép: Ferencz András)