Velence szeretne veszélyeztetett világörökségi helyszín lenni

2019-06-02T102519Z 1438139184 RC1F31FB7730 RTRMADP 3 ITALY-CRUIS
2019.06.20. 18:15

Velence polgármestere az UNESCO-hoz fordul, hogy a várost vegyék fel a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listájára, mivel az olasz közlekedési miniszter nem hajlandó támogatni azt a tervet, hogy a tengerjáró hajókat elirányítsák a forgalmas Giudecca-csatornából. Ezért egyébként már hosszú évek óta küzdenek a városban.

Luigi Brugnaro azután állt elő kérésével, hogy június elején egy lehorgonyzott turistahajónak ütközött egy irányíthatatlanná vált tengerjáró hajó, és a balesetben legalább négyen könnyebben megsérültek.

Kapcsolódó

Turistahajónak ütközött egy tengerjáró Velencében

Legalább öten megsérültek a balesetben.

"Írni fogunk az UNESCO-nak és kérjük a világörökségi listán szereplő város átsorolását a veszélyeztetett helyszínek közé. Velence veszélyben van és veszélyeztetve érezzük magunkat" - mondta a Radio 24-nek nyilatkozva.

Az előző kormány elfogadta a velencei tervet a tengerjáró hajók kitiltásáról, de az új közlekedési miniszter, Danilo Toninelli elvetette a már elfogadott tervet. 

Az összeütközés után több ezer velencei tüntetett a szűk csatornákra behajózó tengerjárók ellen, a közlekedési tárca június végére ígért valamilyen megoldást. A miniszter a múlt héten ellátogatott a városba, de nem találkozott az önkormányzati vezetőkkel, hogy megvitassa az eredeti tervet, vagy alternatív javaslattal álljon elő.

Kapcsolódó

Kitiltanák a tengerjáró hajókat Velencéből

Mintegy hatezren tüntettek, miután egy hete egy tengerjáró hajó kisebb turistahajóval ütközött.

A 40 ezer tonnánál nagyobb hajókat 2014-ben már egyszer kitiltották Velencéből, ezt a rendelkezést azonban egy évvel később az olasz közigazgatási bíróság semmisnek nyilvánította. Az IlSole24Ore olasz gazdasági napilap szerint Velencébe tavaly több mint ötszáz nagyhajó hajózott be, fedélzetükön 1,5 millió turistával. Ez több mint 280 millió euró bevételt jelentett a városnak.

Az UNESCO 2017-ig adott határidőt az olasz hatóságoknak arra, hogy hozzanak hathatós intézkedéseket a város műemlékeinek és törékeny környezetének megvédésére, ellenkező esetben a veszélyeztetett helyszínek listájára teszi Velencét. Később a határidőt egy évvel, majd újabb három évvel meghosszabbították, mondván, a városvezetés kedvező intézkedéseket hozott a turistaáradat feltartóztatására.

(MTI)