Elhunyt Hárs Éva művészettörténész

2019.07.02. 09:47
A pécsi Janus Pannonius Múzeum egykori igazgatója, az első hazai kortárs képzőművészeti múzeum, a Modern Magyar Képtár alapjainak megteremtője, a Zsolnay-kerámia nemzetközileg is elismert szakembere 91 éves volt.

Hárs Éva Veszprémben született, tanulmányait Budapesten végezte. Muzeológusi és művészettörténészi pályafutása a fővárosban indult, szakmai munkássága azonban Pécsen teljesedett ki - köszönhetően a Zsolnay-kerámiának. A művészettörténész 1955-ben ugyanis a Zsolnay-gyár gyűjteményének kezelőjeként kezdett dolgozni, majd több mint 60 éven keresztül kutatta a gyár történetét, feldolgozta díszkerámia-termelését és a Zsolnay-kutatásban egyedülálló, mintegy 30 ezer adatos adatbázist hozott létre.

image (1)

Számos publikációja, könyve jelent meg a Zsolnay-kerámiáról. Kezdeményezte a Gyugyi-gyűjtemény Pécsre vitelét, majd Gyugyi Lászlóval kitalálója és rendezője volt az alkotásokból a Zsolnay Kulturális Negyedben látható kiállításnak. Hárs Éva igazgatása alatt, azaz 1969 és 1983 között, vált a Janus Pannonius Múzeum országosan és nemzetközileg is jelentős szakmai központtá, ezzel egyidejűleg Pécs pedig múzeumvárossá. Az ő irányításával jött létre a pécsi "Múzeum utca", a Janus Pannonius Múzeum pedig több magángyűjtő, kortárs alkotóművész, köztük Victor Vasarely adományával gyarapodott.

Támogatta a Pécsett élő kortárs képzőművészeket, publikációkkal, kiállítások rendezésével népszerűsítette őket, feldolgozta a Kossuth-díjas Martyn Ferenc festőművész életművét, több könyve között Martyn oeuvre-katalógusa is megjelent. Élete során tizenhárom önálló kötete és mintegy száz tanulmánya jelent meg a 20. századi magyar képzőművészetről és a Zsolnay-kerámiáról.

11 önálló kötete és mintegy 90 cikke, tanulmánya jelent meg különböző szakfolyóiratokban. Elhivatott pécsinek vallotta magát, aki sokat tett a város kultúrájának gazdagodásáért, képző- és iparművészeti örökségének megőrzéséért, nemzetközi ismertségének, elismerésének kiteljesedéséért. Több éven át részt vett az MTA Művészettörténeti Bizottsága és a Tudományos Minősítő Bizottság, valamint a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége munkájában. (MTI)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport