Gyerekmolesztálásért ítélték börtönre Robert Redford egykori üzlettársát

2019.07.03. 15:56

Letöltendő börtönbüntetésre ítélték Sterling Van Wagenent, a Robert Redford nevével fémjelzett Sundance függetlenfilm-fesztivál egyik alapítóját, miután beismerte, hogy két esetben is molesztált egy kislányt - írja az Associated Press. Az ítélet legalább hat éves büntetésre szól, de a bíró kijelentette: reméli, hogy végül hosszabb büntetést állapítanak a hatéves minimumnál.

Robert Griffin bíró az ítélethirdetéskor azt is közölte a vádló lány felé fordulva, hogy ő nem felelős semmiért, ami történt vagy történni fog, és jól tette, hogy elmondta, Van Wagenen két alkalommal, 2013-ban és 2015-ben is molesztálta őt, majd "bátor fiatal hölgynek" nevezte az áldozatot.

Sterling Van Wagenen
Sterling Van Wagenen
Fotó: Dustin Finkelstein / Getty Images Hungary

Van Wagenen a tárgyaláson nem kért bocsánatot a családtól. "Nyilvánvaló, hogy semmiféle bocsánatkérés nem számítana ezen a ponton már, úgyhogy nem is próbálkozom ilyesmivel. Szeretném, ha mind tudnák, hogy átérzem a következményeit annak, amit tettem. Mélyen átérzem" - jelentette ki. Van Wagenen egy vádalku keretén belül már korábban bűnösnek vallotta magát mindkét esetben.

Ahogy azt mi is megírtuk, Van Wagenen áldozata egy 2013-ban hétéves kislány volt, aki a szüleinek azt mondta: a férfi kétszer is "nem illendő helyen" nyúlt hozzá. Van Wagenen 75 ezer dollár óvadék kifizetése után szabadlábon védekezett.

Sterling Van Wagenen 1978-ban, a mára a világ legfontosabb függetlenfilm-fesztiváljává vált Sundance megalapításakor Robert Redford cége, a Wildwood első embere volt. A Sundance-et ő és John Earle alapították meg, az elnök pedig Redford volt. Van Wagenen a következő évben megalapította a Sundance Intézetet. 1993 óta viszont már nincs köze a fesztiválhoz.

A vádak kiderülésekor a Sundance Intézet közleményt adott ki, mondván: "A Sundance Intézet határozottan elítéli Van Wagenen jelentésekben leírt magatartását, és szolidárisak vagyunk azokkal, akik bátran elmondva az igazságot reflektorfényt irányítanak a bántalmazó viselkedésre."

Ne maradjon le semmiről!