Látványos Zsolnay-kandalló készült a Budavári Palotába

2019.07.03. 17:38

A pécsi Zsolnay Porcelánmanufaktúra adott hírt arról, hogy elkészült a gyárban egy látványos porcelánkandalló, amit a Budavári Palotába szánnak, mégpedig annak egy olyan termébe, ami egyelőre nem is létezik.

A híres Szent István-terem legmonumentálisabb remekművét a Zsolnay szakemberei több mint egy év alatt reprodukálták a valós méretében, anyagában, színében és kiváló minőségében

- írják Facebook-bejegyzésükben.

"A lenyűgöző kandalló 120 különböző méretű, összesen 630 darab kályhaelemből tevődik össze. Közel egy kilogramm 24 karátos arany lett felhasználva az elemeire. Átlagban 6-8 szakembernek, több mint 1 év belefektetett munkája van mögötte."

Mindez nemcsak azért érdekes, mert tényleg nagyon látványos iparművészeti alkotásról van szó, és a fotók alapján a rekonstrukció is meggyőző minőségű, hanem mert hosszú idő óta ez az első kiszivárgó hír a palota Szent István termének rekonstrukciójáról.

Amikor 2014-ben meghirdették a Hauszmann Tervnek nevezett palotarekonstrukciót, aminek célja, hogy minél többet visszaállítson az épület Hauszmann Alajos által létrehozott és a második világháború után elpusztult állapotából, a program első üteme négy konkrét elemet tartalmazott: az egykori Lovarda, a Főőrség, a Stöckl-lépcső, valamint a Szent István terem visszaállítását. Ebből az első három mostanra már majdnem átadás közelében van, a negyedikről viszont egy ideje nem nagyon lehetett hallani, pedig ez az egyetlen, ami nem egy kapcsolódó építmény, hanem ténylegesen az egykori palota enteriőrjéhez tartozik. A jelek szerint a rekonstrukció a terem esetében is készül.

A Szent István terem annak a nyaktagnak az emeletén volt, ahol ma a Budapesti Történeti Múzeum bejárata nyílik, és ami összekötötte egymással a palota krisztinavárosi szárnyát (ahol ma az Országos Széchényi Könyvtár található) és a legrégebbi barokk épületrészt. Maga a terem egyike volt a palota reprezentatív, a magyar történelem nagy korszakait megidéző szobáinak. Díszítése az Árpád-kort idézte, és a századelő legnevesebb mesterei vettek részt a berendezés megalkotásában, így Zsolnay Vilmos, Stróbl Alajos, Roskovics Ignác festő és Thék Endre bútorasztalos. A Szent István terem 1905-re készült el.

A szoba legszebb dísze egy hatalmas, neoromán porcelánkandalló volt, amit az Árpádok címere és Stróbl Szent István-mellszobra díszített. A kandalló a teremmel együtt elpusztult a második világháborúban, de létezett egy másodpéldánya Pécsett, amiből néhány darab - köztük a mellszobor - megmaradt, és ezek ma is megtekinthetők az ottani Zsolnay-kiállításon. A kandalló most elkészült rekonstrukciója nem ezekből a darabokból készült, hanem teljes egészében hiteles másolat.

A Szent István teremről korábban annyit lehetett tudni, hogy visszaállítása esetén a Budapesti Történeti Múzeum állandó kiállításához fog tartozni. A Budavári Palota újjáépítéséről ebben a podcastban beszélgettünk: