Földre teperéses botrány volt Az Őrült Nők Ketrece 250. előadásán

onk
2019.07.12. 11:16

Az Átrium Színház közleménye szerint július 11-én, a kétszázötvenedik Az Őrült Nők Ketrece előadás után az egyik néző nem vette tudomásul (vagy egyszerűn csak nem foglalkozott vele), hogy a színházteremben nem lehet fotózni, és kattintott párat. Az ügyelő szólt neki, hogy ezt nem kéne, de az illető tovább fotózott, majd amikor hozzá lépő ügyelő felszólította a képek törlésére,

azt megtagadta, munkatársunkat lökdösni kezdte, földre lökte, a karját kicsavarta, a kezét megtaposta. 

Az Átrium az illetőt

embernek nehezen nevezhető lényként

emlegeti és megjegyzi, hogy az erőszak alkalmazása minden körülmények között elfogadhatatlan magatartás. Mivel a magyar törvények nem teszik lehetővé, hogy a színház feljelentést tegyen, ezt csak az érintett ügyelő teheti meg, de hogy kíván-e élni a lehetőséggel vagy sem, azt nem tudni. Az esetet a színház biztonsági kamerái egyébként rögzítették.

Döbbenettel állunk az előtt, hogy valaki nem riad vissza a nyílt erőszaktól, a fizikai atrocitástól, ez annak átgondolására késztet bennünket, hogy milyen biztonsági intézkedéseket alkalmazzunk a jövőben. Színházunk semmiféle erőszakos cselekményt nem tolerál, és mindent megtesz a színház és annak munkatársai jogainak védelmében.

A fotózási tilalmat a színház azzal indokolta, hogy a színházi előadás képe, díszlete, jelmeze jogvédett tartalom, amelynek közzététele a jogtulajdonos engedélyéhez kötött, illetve a személyiségi, képmáshoz fűződő és egyéb jogok egy szelfivel is simán megsérthetők. További indokuk, hogy a néző a színházba az előadás kedvéért megy, nem azért hogy idegenek fényképfelvételén végezze.

Természetesen annak nagyon örülünk, ha valaki hírét viszi az előadásoknak, és az előtérben nyugodtan lehet fotózkodni, de a színházterem már az előadás területe, ott nem. Ezt kérjük minden néző és az előadás jogai védelmében tiszteletben tartani.