Hadrianus palotáját rekonstruálni nem kell félnetek jó lesz

2019.07.12. 10:16

Kr. u. 106 után, az akkori helytartó, Hadrianus utasítására épített együttes ismert főépülete százhúszszor százötven méteres négyszöget formál. Az épületben a korábbi feltárások adatai szerint száznál több helyiség volt. A palota – amely a helytartó székhelyeként Pannonia Inferior provincia közigazgatási központja volt – a köré épült hivatalokkal valóságos hivatalnokváros lehetett, amelynek nyugalmát egyre bővülő létszámú (végül már ezer főt számláló) őrség vigyázta. (National Geographic)

Hadrianus-palota rekonstrukciós képe
Hadrianus-palota rekonstrukciós képe
Fotó: Wikipedia

Csaknem harminc új helyszínnel bővült az UNESCO világörökségeinek listája, miután az erről döntő bizottság Bakuban ülésezett, de a listán a korábbi várakozások ellenére nem szerepelt új magyar helyszínként az egykori Római Birodalom védelmét szolgáló dunai limes maradványa, mert az utolsó pillanatban a magyar kormány a Hajógyári-szigetet váratlanul kivette a világörökségi várományos helyszínek nevezési dokumentációjából. A határozathoz nem tartozott indoklás, és a szakmai előkészítő munkán 18 éve dolgozó történészekkel sem egyeztettek a döntésről.

A limes több szakasza szerepel már az UNESCO világörökségi listáján, a dunai szakaszt Németországgal, Ausztriával és Szlovákiával együtt jelöltük. A jelölési dokumentációt 2018 elején nyújtotta be együtt a négy állam. A döntésről írt cikkünkben feltételeztük, hogy az oka az lehet, hogy

a kormány szeretné "korhűen" helyreállítani a szigeten lévő helytartói palotát, és ezt a világörökségi cím akadályozná, mivel a cím elnyerése után csak az UNESCO Világörökség Központjával és az ICOMOS-szal egyetértésben lehet átalakítani az adott területet.

És ha azt hinnénk, hogy ez egy újkeletű történet, hát nem az. Magát a palotát - legalábbis egy részét - az 1950-es években tárták fel és temették vissza, de a "lesz-e Hadrianus-palota a szigeten?" kérdés sokszor előkerült. 2014-ben például Lázár János a nála érdeklődő Kiss László óbudai MSZP-s országgyűlési képviselő kérdésére írta azt, hogy a Hajógyári-sziget déli részét nem üzleti szempontok, hanem kulturális szempontok szerint fogja hasznosítani a kormány. Arra a kérdésre, hogy Lázárék mit terveznek a római kori emlékekkel, az a válasz született, hogy

a kormány döntése szerint a Hajógyári szigeten néppark kialakítása indokolt a Hadrianus-palota felépítésével.

A Magyar Nemzet a mostani kormányzati döntés miatt kérdéseket intézett a Miniszterelnökséghez:

  • Miért a már benyújtott pályázatból vonták ki a palotát?
  • Mit terveznek tenni a rommal, illetve az egykori hajógyári területtel?

A válasz azzal kezdődött, hogy "az épített örökségeink gondos megőrzése, megerősítése, fenntartható fejlesztése a magyar kormány számára kiemelt jelentőségű", de később kézzelfoghatóbb(?) válaszokat is kapott a kormánylap: a jövőben újraküldik a módosításokat, és a bizottság ismét tárgyalni fogja a világörökségi jelölést. Ami, ebben a formában azt jelentené, hogy a romokat hagyják úgy ahogy vannak. Ami az esetleges rekonstrukciót illeti, a Miniszterelnökség szerint

eleve maga a rekonstrukció tág fogalom, hiszen a romkonzerválástól és bizonyos mértékű helyreállítástól kezdve akár a teljes palota visszaépítését is jelentheti. 

Azt a Miniszterelnökség is elismerte, hogy egy ilyen visszaépítést az UNESCO nem támogatna, ezért is vették ki a helyszínt az utolsó pillanatban a jelölési dokumentációból. 

Havas Zoltán, az Aquincumi Múzeum főmuzeo­lógusa szerint lehetséges forgatókönyv a palota rekonstrukciója, viszont azt már nehezebb eldönteni, hogy a palota melyik korszakát, melyik állapotát állítsák helyre, hiszen a római korban is többször változott a megjelenése, ráadásul a tudományos kutathatóságát is biztosítani kell.

Azaz a Miniszterelnökség egyik kérdésre sem adott egyértelmű választ.