Lajos, Patrícia
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Visszavonták a világörökségi pályázat miniszteri biztosának megbizatását

2019.07.15. 15:24

Menesztették dr. Visy Zsolt régészprofesszort, a limes világörökségi jelölésének miniszteri biztosát - írja a HVG

Dr. Visy Zsolt  2020. november 4-ig kapott kinevezést a Magyarország által UNESCO Világörökségi cím elnyerésére benyújtott nemzetközi pályázat szakmai gondozására és az UNESCO Világörökség Bizottságában Magyarország képviseletére, de a Hivatali Értesítő szerint Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter július 5-től érvényes utasításával visszavonta a megbízást.

A kormány 2019 májusában vette le a világörökségi státuszra javasolt helyszín magyarországi elemeinek listájáról az Óbudai-szigetet, amit azzal indokoltak, hogy a cím elnyerése esetén a Hadrianus-palota rekonstrukciójára nem lenne mód. Történt mindez bő egy évvel azután, hogy Magyarország három másik országgal együtt nyújtotta be az UNESCO-hoz a közös világörökségi pályázatot. Dr. Visy Zsolt akkor azt ígérte, hogy  "150 millió forintos állami keretből abban az évben elkészül az összes helyszín kitáblázása többnyelvű feliratokkal, képekkel és információkkal."

A 444 vette észre, hogy az UNESCO idei, bakui ülésén a miniszteri biztos bocsánatot kért a másik három jelölő tagállamtól és a Világörökség Bizottságtól a történtekért. Visy Zsolt egyébként 2016-tól 2018-ig a Hajógyári-szigeten fekvő helytartói palota bemutatásával összefüggő feladatok koordinációjáért felelős miniszteri biztos is volt, vagyis ő foglalkozott a jelenleg teljes egészében a föld alatt rejtőző Hadrianus-palota ügyével, de érdemi előrelépést nem tudott elérni.

Ezen a konferencián fogadta el a szervezet egyébként azt a határozatot, amelynek értelmében Budapest a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listára kerülhet, ha a kormány fél éven belül nem tesz kezdi meg az ICOMOS nemzetközi műemlékvédelmi szervezet ajánlásainak teljesítését.