A PIM-ben képzik majd az alanyt és állítmányt egyeztetni tudó újságírókat

2019.07.18. 16:03

Ahogy korábban az Index is beszámolt róla, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) tulajdonosi joggyakorlásába került a média területén dolgozók továbbképzéséért felelős, eddig az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) keretein belül működő Nemzeti Tehetséggondozó Nonprofit Kft. Most a PIM főigazgatója beszélt a döntés hátteréről az MTI-nek.

"A kormányhatározat illeszkedik abba az elképzelésbe, hogy ne csak az irodalomban működjön tehetséggondozás. A Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft-n belül működő Előretolt Helyőrség az irodalommal foglalkozik, de szükség van más, művészetekhez kapcsolódó területeken is továbbképzési lehetőségre" - mondta Demeter Szilárd. Mint kiemelte, a kulturális újságírásban számos hiányt kell pótolni és fontos feladatnak tartja a kulturális örökség közvetítését szolgáló tevékenységet végzők kinevelését.

Első körben alanyt és állítmányt egyeztetni tudó újságírókra van szükség, illetve olyanokra, akik képesek kissé tágabb horizonton belül valódi újságírást gyakorolni. Terepre kimenni, körülnézni és megírni, amit saját szemükkel látnak

- közölte a főigazgató.

Kitért arra, hogy a Nemzeti Tehetséggondozó Nonprofit Kft. az elmúlt időszakban létrehozott egy modern képzési centrumot, amely most a 2019/20-as képzési ciklusra tartalomkészítők tehetséggondozására tett közzé pályázatot újságírás iránt érdeklődő Kárpát-medencei fiatalok számára. Kilencven fő részére négy féléves, gyakorlatorientált, ösztöndíjjal járó képzést terveznek szeptember közepétől.

A cél az, hogy a nagy médiumok a második évben gyakornokként foglalkoztassák ezeket a médiamunkatársakat.

A PIM-en belül nincs szó új médiumok létrehozásáról, de elképzelhető, hogy a múzeumon belül létrejövő Petőfi Irodalmi Ügynökség talál új fórumokat tevékenysége számára" - közölte Demeter Szilárd.

Korábban Varga István, a fideszes sajtót tömörítő állami médiaholding akkori elnöke jelentette ki egy interjúban, hogy "a keresztény, nemzeti, konzervatív újságírásnak, annak ellenére, hogy eltelt 30 év a rendszerváltozásból, nem sok követőjét látom, illetve igényes, jó tollú újságírókat - és nem kell megsértődni, de nyugodtan mondhatom - inkább a másik oldalon látok". Másnap már nem ő vezette a médiaholdingot.