Botond, Mózes
EUR 384,73 Ft
USD 368,74 Ft
12 °C
29 °C

Bob Dylan kiállítás nyílik Szegeden

2019.07.25. 15:28

Bob Dylan félszáz képzőművészeti alkotásából nyílik kiállítás Életem az utca, ahol járok címmel pénteken a szegedi Reök-palotában, írja az MTI. Nátyi Róbert művészettörténész a tárlat anyagát bemutató sajtóbejáráson elmondta, hogy a kiállítás része a központ nemzetközileg is ismert művészeket bemutató sorozatának. Noha Bob Dylan elsősorban nem képzőművészként, hanem zenészként, költőként ismert, megkerülhetetlen alakja a 20. század kultúrájának.

A prágai Gallery of Art több száz darabos kollekciójából válogatott ötven alkotás vázlatai a zenész 1989 és 1992 közötti amerikai turnéja során születtek. A vázlatokból festmények, majd azokból grafikai munkák készültek. Bob Dylan koncertek közötti utazásai során elkapott tájak, nagyvárosi látképek és az élet hétköznapi pillanatai elevenednek meg rajtuk - közölte a kiállítás kurátora.

67117741 2809771949050292 7660304309648621568 o

A szakember szerint a képek ugyanazzal a lendülettel, magabiztossággal telített, sallangmentes, erőteljes alkotások, mint Bob Dylan zenéi. Erőteljes analógiák fedezhetők föl a képzőművészeti alkotások és a zenék között. Szinte ugyanúgy komponálja képeit, mint a dalait, hasonló hatásokra épít - tette hozzá.

A Magyarországon először bemutatott kollekcióban csendéletek, utcaképek, klasszikus tájképek, portrék és aktok láthatók. Az alkotásokon egyaránt megfigyelhető az impresszionisták térfelfogása, a 20. század eleji expresszionistáktól átvett színhatások, némely képen pedig a hiperrealizmusba hajló ábrázolásmód is - mondta Nátyi Róbert.

Az Életem az utca, ahol járok című tárlat szeptember 22-ig látható Szegeden.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek