Vendel
3 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Óriás McDonald's terve váltott ki vitát Rómában

2019.07.26. 20:07

Ahhoz képest, hogy az olaszok mennyire büszkék a konyhájukra, a McDonald's meglepően sikeres az országban. Az európai országok közül Itáliában van a negyedik legtöbb meki: 2018-as adatok szerint 578 üzlet működött az olaszoknál, ennél több csak Németországban, Franciaországban és Nagy-Britanniában van. Mindez persze magyarázható a tömegturizmussal is, de a jelek szerint

a legújabb óriás McDonald's terve Rómában kiverte a biztosítékot.

Az i. sz. 3. század elején épült Caracalla-fürdők szomszédságában, az Eurogarden nevű nagy dísznövény-kereskedés helyén akarják felépíteni az olasz főváros egyik legnagyobb gyorséttermét, amely összesen 250 vendéget tudna fogadni. A Caracalla-fürdők a város egyik legnépszerűbb turistalátványossága, ezért garantáltan jó üzlet mellette vendéglátóhelyet építeni, viszont kevés lehangolóbb szimbóluma lenne ennél Róma elüzletiesedésének. A nagyszabású római romok évszázadok óta kertek között álltak, a városfalon belüli zöldövezetben. A dísznövény-kereskedés ezt a hagyományos területhasználatot folytatta - a McDonald's viszont olyan hangulatot kölcsönözne a környéknek, mintha mondjuk a reptérre vezető út egyik külső szakasza lenne, vagy egy amerikai suburb San Diego-külsőn.

A I. kerület önkormányzata ennek ellenére kiadta az építési engedélyt a magántulajdonú telekre, Virginia Raggi főpolgármester azonban megvétózta a tervet, amiről - mint mondta - nem is értesítették, csak a helyi újságban olvasta július 25-én. A városvezető felszólította a befektetőket, hogy gondolják át az ötletet,

mérlegelve mindazokat a veszélyeket, amelyeket egy ilyen kényes, világörökségi védelem alatt álló helyszínen a tervük okoz.

A kerület polgármesterének írott levelében Raggi arra hivatkozik, hogy "a város méltósága, imázsa és a történelmi központ finom városi szövetének egyensúlya" kerülhet veszélybe. 

Rómában több meki is működik a történelmi központban, bár jelenlétük kezdettől fogva súlyos feszültségeket okozott. A lánc első étterme 1986-ban nyílt meg a város legelegánsabb terén, a Piazza di Spagnán. Valentino, a híres divattervező több más helyi üzletemberrel és a kulturális élet vezető személyiségeivel együtt hosszú évekig pereskedett, hogy bezárassa, de végül csak annyit sikerült elérnie, hogy felszereltek egy jobb szagelszívót. Ez szimbolikus vereség volt: a régi Európa kapitulációja a megállíthatatlan globalizáció előtt. Az elsőt egy sor újabb étterem követte, és 2017-ben a Szent Péter tér sarkára is megérkezett egy hamburgerező, annyira felháborítva a helyi boltosokat és vendéglősöket, hogy egyenesen Ferenc pápát kérték, akadályozza meg a megnyitását. Noha több tekintélyes bíboros melléjük állt, tiltakozásuk nem vezetett eredményre.

mcdonalds-opens-baths-of-caracalla-rome
Fotó: www.wantedinrome.com

A Caracalla-fürdők melletti területen a McDonald's 10 ezer négyzetméteren hajtana végre "fejlesztést", ebből 3000 négyzetméteren játszótér és oktatási célú botanikai bemutatóhely lenne, a többit viszont teljesen lebetonoznák - mert az óriásmekihez óriásparkoló is dukál. A hamburgerlánc 60 munkahely létrehozását ígérte, meg azt, hogy lesz rendszeres takarítás a terület szélén futó Via Antoniniana nevű úton, ahol többnyire halmokban áll a szemét. Kérdés, hogy ezek az érvek végső soron elegendők-e a hivatalok meggyőzéséhez. Raggi ugyanis végleg nem tudja megakadályozni a McDonalds felépítését, ehhez a kerületi önkormányzatnak kellene változtatnia a döntésén.