Menyhért, Mirjam
18 °C
29 °C
Index - In English In English Eng

Meghalt Harold Prince

2019.08.01. 09:12

91 éves korában meghalt Harold Prince Broadway-rendező, producer, akinek nevéhez olyan világhírű musicalek színpadra állítása fűződik, mint Az Operaház fantomja, a Kabaré, az Evita vagy a Hegedűs a háztetőn.

Harold Prince rövid betegség után szerdán halt meg Reykjavíkban, írja az MTI a szóvivője közlése nyomán. Több mint ötven éven át tartó pályafutása alatt 21 Tony-díjat kapott, köztük két különdíjat, egyiket a Hegedűs a háztetőn-ért, amikor az 1972-ben a Broadway legtöbbet játszott musicalje lett, a másikat pedig 1974-ben a Candide felújításért.

"Az összes modern zenés színház gyakorlatilag mindent neki köszönhet" – méltatta Prince munkásságát Andrew Lloyd Webber. Az angol musicalszerzőn kívül Harold Prince olyan világhírű zeneszerzőkkel és szövegírókkal dolgozott, mint Leonard Bernstein, Jerry Bock, John Kander és Fred Ebb, valamint Stephen Sondheim.

Gyakran választott rendezésre szokatlan, erőpróbát jelentő darabokat. Kezdetben producerként dolgozott a Broadwayn, olyan musicaleket segített színpadra vinni, mint a West Side Story vagy a Hegedűs a háztetőn. Később lett olyan zenés darabok rendezője, mint a Kabaré, a Sweeny Todd, az Evita és az Operaház fantomja, utóbbiakért elnyerte az amerikai színházi szakma legmagasabb elismerését, a Tony-díjat. 

"A színház arról szól, hogy létrehozzunk valamint. Puszta szerencse, hogy egyes darabjaim ilyen sikeresek voltak" – nyilatkozta egykor Harold Prince, akinek tiszteletére a Broadway fényei egy percre elsötétültek a CBS beszámolója szerint.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport