Megtalálták A kis herceghez készült rajzok vázlatait

2019.08.15. 18:55 Módosítva: 2019.08.15. 22:27

Megtalálták Antoine de Saint-Exupéry világhírű regényéhez, A kis herceghez készült rajzok vázlatait Svájcban, írja az MTI.

A francia író rajzait még 1986-ban egy aukción vásárolta meg Bruno Stefanini ingatlanmágnás és műgyűjtő, aki megalapította a Művészeti, Kulturális és Történelmi Alapítványt a svájci Winterhurban. Több mint harminc évig rejtőztek egy irattartó mappában a 2018-ban elhunyt Stefanini házában a vázlatok, amelyek meglepően jó állapotban vannak, közölte Elisabeth Grossmann művészettörténész, az alapítvány jelenlegi vezetője. A vázlatok közül volt már olyan, amit a Művészeti, Kulturális és Történelmi Alapítvány korábban bemutatott.

Saint-Exupéry vékony légipostapapírra tussal és akvarellfestékkel készítette a vázlatokat, amelyeken nincs dátum. A a színes rajzokat maga a francia író készítette az 1943-ban megjelent könyvhöz. Az egyik a jóllakott kígyót ábrázolja, amely felfalt egy elefántot, egy másik vázlaton pedig a kis herceg látható a rókával, valamint az iszákos, aki mindig asztalánál ücsörög és teljesen közönyös a külvilág történésire. Az irattartó mappában rábukkantak egy szerelmes levélre is, amelyet Saint-Exupéry a feleségének írt. 

A kis herceg eredeti kéziratát és Exupery illusztrációit a New York-i The Morgan Library őrzi 1968 óta. A winterthuri múzeum most ezt az intézményt is értesíti a felfedezésről, hogy a vázlatokat össze lehessen hasonlítani a végleges rajzokkal.