Az Országos Széchényi Könyvtár élére tért vissza a fideszes kultúrharc egyik áldozata

2019.08.22. 20:05 Módosítva: 2019.08.22. 23:11

Hammerstein Juditot bízza meg az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatói feladatainak ellátásával Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere – írta csütörtökön az MTI az Emmi közleménye alapján.

Az OSZK főigazgatójának kiválasztása a pályázók jogszabályban előírtak szerint meghallgatását követően történt meg, a döntésről az Országos Széchényi Könyvtár munkatársait csütörtök délutáni állománygyűlésen tájékoztatta Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár.

Hammerstein Judit 2011 és 2014 között az Orbán-kormány kultúráért felelős helyettes államtitkára volt, utána 2014 és 2018 között a Balassi Intézet főigazgatói tisztségét töltötte be – innen a Magyar Idők kultúrharcos, a Balassi Intézetet liberális írók pártolásával vádló cikkét követően rúgták ki.

Várhatóan Hammerstein Judit feladata lesz, hogy levezényelje a könyvtár kiköltöztetését a Budavári palotából, a bemutatott tervek szerint az archívum egy látványos modern épületbe kerülne Piliscsabán, míg a központi gyűjtemény és az olvasótermek sorsa ismeretlen, de Tüske László eddigi főigazgató májusban azt mondta egy rendezvényen, hogy ezek a Ferenc körúti Mária Terézia- (Kilián-) laktanyába mennének. Ezt az információt utóbb egy sajtóközleményben cáfolták.  • Tippek
  • Hírek