30 milliós értékben lopott egy volt főmuzeológus a Nemzeti Múzeumból

2019.08.29. 09:39

Jelentős értékre folytatólagosan és üzletszerűen elkövetett sikkasztás miatt emelt vádat egy 64 éves egykori főmuzeológus ellen Budapesti VIII. Kerületi Ügyészség. A főmuzeológus egy budapesti múzeum raktárából 2016 őszétől közel egy éven át 

20 darab kisplasztikát, 73 darab metszetet és 56 darab festményt lopott el a rábízott gyűjteményből.

Az ellopott műtárgyak 20. századi művészek alkotásai, de voltak köztük ismert és ismeretlen művészek 18. és 19. századi festményei, rézkarcai, litográfiái is. A vádirat szerint a vádlott a műtárgyakat egy VII. kerületi régiségboltban legalább 3,1 millió forint vételárra szert téve értékesítette.

Az ellopott, körülbelül 30 millió forintot érő alkotásokat – Pátzay Pál Kádár Jánosról készült kisplasztikája kivételével - a rendőrség megtalálta, házkutatások útján lefoglalta, és visszaadta a múzeumnak.

A büntetlen előéletű volt főmuzeológus már a nyomozás alatt beismert mindent.

Az ügyészség arra az esetre, ha továbbra is beismeri a tettét, és lemond a tárgyaláshoz való jogáról, 2 év, végrehajtásában 5 év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés és pénzbüntetés kiszabását, valamint az eladási összeg erejéig vagyonelkobzást indítványozott a bíróságnál.

Frissítés: a Híradó információja szerint a Magyar Nemzeti Múzeum az érintett intézmény; felidézik, hogy akkori sajtóinformáció szerint a Magyar Nemzeti Múzeumból tűnt el több műtárgy 2016-2017-ben, és az intézmény 2017 novemberében tett feljelentést.