Bemutatnák Szulejmán szultán nemrég megtalált szigetvári sírját

DSOKI20190711101
2019.09.06. 17:03 Módosítva: 2019.09.06. 17:16

Befejeződött Szulejmán szultán Szigetvár melletti sírkomplexumának régészeti feltárása, jövő év elejére pedig elkészül a sírkomplexum bemutathatóvá tételének megvalósíthatósági tanulmánya is – jelentették be a kutatócsoport vezetői az MTI tudósítása szerint.

Az elmúlt évek talán legizgalmasabb hazai régészeti felfedezése volt, amikor a Szigetvár melletti

turbéki szőlőhegyen sikerült rábukkanni az Oszmán Birodalom legjelentősebb szultánjának sírkomplexumára.

A török történelem által legnagyobb uralkodóként tisztelt, a magyar történelemben azonban tragikus szerepet játszott szultán 1566. szeptember 6-án halt meg, 71 éves korában a Zrínyi Miklós által védett Szigetvár ostroma közben. A vár elfoglalása után holttestét hazaszállították Konstantinápolyba, belső szerveit azonban a közelben temették el. Az uralkodó sírja körül muszlim zarándokhely jött létre, és a türbe mellé szúfi derviskolostor is épült. Ez egészen 1689-ig fennállt, amikor a város keresztények általi visszafoglalását követően a komplexumot kifosztották és lerombolták.

Szulejmán sírjának a helye évszázadokra feledésbe merült, de a turbéki szőlőhegyen 2014-re sikerült lehatárolni azt a területet, amelynek centrumában geofizikai eszközök segítségével három épület, az egykori türbe, az ehhez csatlakozó dzsámi és derviskolostor azonosítható volt. Két esztendővel később került sor a türbe, a rákövetkező években pedig a további építmények alapjainak, illetve korabeli használati eszközöknek és épülettöredékeknek a feltárására. 2017-ben kormányhatározat rendelkezett az érintett terület állami tulajdonba vételéről, valamint az addig felszínre került és a későbbiekben feltárt műemlék- és leletegyüttes megőrzéséről, illetve bemutathatóvá tételéről.

Fodor Pál történész–turkológus, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont főigazgatója most bejelentette, hogy a több mint hat esztendeje zajló feltárás a tudományos alaposságú dokumentumok elkészítésével az idei év végével lezárul. 

A felfedezés nemcsak tudományos szempontból jelentős, hanem azért is, mert a törökök számára a szultán egykori nyughelye ismét

jelentős idegenforgalmi látnivaló és zarándokhely lehet,

ha sikerül a romokat látogathatóvá tenni. A szakértők ezért megkezdték a tervezett beruházás tervezését, és Fodor Pál tájékoztatása szerint jövő év elejére elkészül a leendő kulturális-turisztikai komplexum megvalósíthatósági tanulmánya.

Pap Norbert, a PTE történeti földrajz professzora, a kutatások pécsi vezetője szerint a tervezett komplexumnak olyan emlékhelynek kell lennie, amely a népek közötti megbékélést segíti, fejlesztési lehetőségeket kínál, valamint a törökök és a magyarok számára egyaránt vonzó célpontként jelenik meg.

(Borítókép:  Szulejmán szultán Szigetvár melletti sírkomplexuma régészeti feltárásának helyszíne 2019. július 11-én. - fotó:  Sóki Tamás / MTI)