Seress Rezső pipában ülve wifizik az új Kolodko-szobron

2019.09.10. 17:22 Módosítva: 2019.09.10. 21:14

Erzsébetváros Önkormányzata kérte fel Kolodko Mihályt, akit a gerillaszobrok mestereként is szokás aposztrofálni, hogy készítse el a világhírű zeneszerző, Seress Rezső szobrát a VII. kerület nagy megelégedésére. A kis bronz pipában zongorázó Seress Rezsőt ábrázoló miniszobor egy süttői mészkő táblán kapott helyet a zeneszerző egykori Akácfa utcai törzshelyénél, az egyébként bezárt Kispipa vendéglő mellett. A pipát és a benne ülő Seress Rezsőt tökéletesen értjük, de a felette levő WiFi-emblémát nem, szóval minden megfejtésnek örülnénk, ha küldenének az olvasók.

20190910161701 1

A szobor szeptember 10-i avatásán Vattamány Zsolt polgármester és Kolodko Mihály szobrászművész is részt vett. Seress Erzsébetvárosban, a Dob utca 46/b szám alatt született, egyik leghíresebb szerzeményét, a Szomorú vasárnap című dalt több mint 100 nyelven adták már elő.

Vattamány Zsolt, a VII. kerület polgármestere a szobor avatásán megjegyezte, hogy bár a szobor kicsi, de annál nagyobb értéket képvisel. Ez már a sokadik Kolodko-szobor a VII. kerületben (csinált a New York kávéház legendáját felelevenítő búvárszobrot, Noé bárkáját és Rejtő 14 karátos autóját, de Róth Miksa, Harry Houdini és Herzl Tivadar emlékét is őrzi egy-egy alkotása).

Mihail Kolodko Ungváron született, anyai ágon magyar származású művész. Apró szobrai hamar népszerűséget szereztek maguknak, olyannyira, hogy némelyiket többször is ellopták: a Mekk Elek szobornak már a második példánya (Mekk Elek 2.0) van kint a Széll Kálmán téren.