Fatime
16 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Rekordáron vihetik el Banksy legnagyobb festményét

2019.09.16. 15:06

Sotheby's október elején elárverezi Banksy legnagyobb és egyik leghíresebb, Devolved Parliament című festményét Londonban. Mivel az aukciósház legalább 1,5-2 millió font leütési árra számít, az alkotás Banksy legdrágább művévé válhat, írja az MTI.

A brit parlament alsóházának képviselőit csimpánzként ábrázoló Devolved Parliament (Visszafejlődött parlament) 2009-ben készült. A The Art Newspaper művészeti folyóirat megjegyzi: tíz évvel ezelőtt a brexit fogalma még ismeretlen volt, ezért az október 3-i árverés időzítése a lehető legideálisabb, alig egy hónappal Nagy-Britannia Európai Unióból való október 31-re tervezett kilépése előtt.

"Bármilyen álláspontot foglalsz el a Brexit-vitában, kétségtelen, hogy ez a műalkotás most időszerűbb, mint bármikor, jól kapja el a politikai káosz példa nélküli szintjét és megerősíti Banksyt mint napjaink egyik legjelentősebb szatirikus vitázóját" – mondta a műről Alex Branczik, a Sotheby's kortárs európai művészeti részlegének vezetője.

bank
Fotó: Sothebys.com

A négy méter széles festményt 2009-ben kiállították a bristoli múzeumban, ahol több mint 300 ezer látogatót vonzott, így a kiállítás abban az évben bekerült a világ tíz leglátogatottabb tárlata közé. Ismeretlen tulajdonosa idén ismét kölcsönadta kiállításra a múzeumnak a tízéves évfordulóra, valamint Nagy-Britannia eredetileg március 29-re tervezett európai uniós kilépésének idejére.

Banksy egy hatalmas graffitin is megörökítette a brexitet Doverben: egy óriási uniós zászlót és az egyik csillagot vésővel leverő munkást festett fel egy ház falára. Banksy azt tervezte, hogy az Európai Unióból való kilépés napján átfesti a graffitit, a zászló a porba hullik majd, és csak a vésős ember marad a helyén, ám a napokban lefestették az alkotást.

A londoni árverést alig egy évvel azután rendezik meg, hogy Banksy Lány léggömbbel (Girl With Balloon) című alkotása váratlanul ledarálta saját magát, miután 1,2 millió euróért (azaz csaknem 400 millió forintért) valaki lecsapott rá egy tavalyi árverésen. A Lány léggömbbel az előzetes becslésekhez képest háromszoros áron kelt el, és az eddigi legdrágábban eladott Banksy-mű lett.

Banksy milánói kiállításáról ebben a cikkünkben írtunk bővebben.