Eltemették Konrád Györgyöt

2019.09.23. 09:22

Vasárnap délután a Farkasréti zsidó temetőben temették el a szeptember 13-án elhunyt Konrád Györgyöt. A gyászolók korábban azt kérték, hogy a búcsúzók egy szál virággal vagy emlékkaviccsal tisztelegjenek az elhunyt író előtt.

Ahogy korábban írtuk, Konrád György életének 87. évében halt meg otthonában, hosszan tartó, súlyos betegség után. Az író a magyar próza világszerte egyik legismertebb alakja volt, munkásságát külföldön is számos díjjal ismerték el, 1997 és 2003 között a Berlini Művészeti Akadémia elnöke volt.

A Blikk beszámolója szerint Konrád György temetésén számos közéleti személyiség tette tiszteletét, mások mellett a búcsúzók között volt Gyurcsány Ferenc és felesége, Dobrev Klára, Lezsák Sándor, Szőcs Géza, Fodor Gábor, Lendvai Ildikó, Kuncze Gábor, Szilágyi János és György Péter.

Halála után több német lap – a Süddeutsche Zeitung, a Die Welt és a Frankfurter Allgemeine Zeitung – is nekrológgal emlékezett meg róla. Konrád „mintaértelmiségi” volt, írta például a Süddeutsche Zeitung, idézve Karl-Markus Gauss esszéista egyik írását, amelyben a szerző megjegyezte, hogy Konrád alkalmas lenne az „Európai Egyesült Államok” elnöki tisztségére, ha volna ilyen intézmény.

Konrád Györgyöt 2010 után az Orbán-kormány egyik legismertebb kritikusaként tartották számon. „A politika nem a munkám, csak belekotnyeleskedem (...) Mindig rossz kormányok alatt éltem” – mondta élete vége felé. Életéről és munkásságáról ebben a cikkünkben írtunk részletesebben.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport