Marcell
18 °C
27 °C
Index - In English In English Eng

Látogatói rekordot döntött a párizsi Tutanhamon-kiállítás

2019.09.23. 12:22

A rendezők közlése szerint 1,42 millió látogatóval minden idők legnépszerűbb franciaországi tárlata lett a vasárnap zárult párizsi Tutanhamon-kiállítás. (Csak viszonyításképp: az első magyar Frida Kahlo-kiállítást a Nemzeti Galériában, ami előtt rendre hosszú sorok kígyóztak, négy hónap alatt 220 ezer ember nézte meg.)

Az MTI híre szerint a márciusban nyílt Tutanhamon: az arany fáraó kincsei című kiállításon több mint 150 tárgyat mutattak be Tutanhamon sírjából, amelyek között 60 olyan tárgy is szerepelt, amely korábban sohasem hagyta el Egyiptomot.

A korábbi rekordot egyébként szintén egy Tutanhamon-kiállítás tartotta Franciaországban: 1967-ben 1,24 millió látogatója volt a Tutanhamon és kora című tárlatnak, amelyet akkor az "évszázad kiállításaként" emlegettek.

Az egyiptomi Legfelsőbb Régészeti Tanács vezetője, Mosztafa Vaziri elmondta: a kiállítás szinte teljes anyaga a kairói Egyiptomi Múzeumból származik, a gyűjteményt jövőre Sydney-ben, majd további helyszíneken is bemutatják, végül a jövőre megnyíló gízai Nagy Egyiptomi Múzeumban helyezik el 2024-ben.

Tekintsék meg a gyűjteményt, mielőtt örökre visszatérne Egyiptomba

– kérte Vaziri.

A kiállítás anyaga Párizs után először Londonba érkezik, ahol 1972-ben Tutmania címmel rendezték kiállítást a gyermekfáraóról a British Múzeumban, amelyre 1,6 millióan látogattak el. A londoni kiállítás házigazdája ezúttal a Saatchi Galéria lesz, a tárlat november 2-án nyílik meg és 2020 májusáig látható.