Nárcisz
7 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Nácik által elkobzott műtárgyakat állítanak ki Jeruzsálemben

2019.09.24. 15:00

A néhai Hildebrand Gurlitt német műkereskedő műgyűjteményének mintegy 100 darabját, többek között Otto Dix, Max Ernst, Pierre-August Renoir és Claude Monet műveit mutatják be keddtől a jeruzsálemi Izrael Múzeumban, írja az MTI.

Az Adolf Hitler műkereskedőjeként számon tartott, 1956-ban elhunyt Hildebrand Gurlitt-tól fia, Cornelius örökölte meg a több milliárd euró értékűre becsült, többek közt Picasso, Chagall és Matisse műveit magába foglaló kollekciót. A 2012-es müncheni házkutatás után Gurlitt salzburgi házából is számos műalkotás került elő. Cornelius tulajdonában összesen mintegy 1500 művet fedeztek fel. Az ifjabb Gurlitt 2014-ben halt meg, teljes gyűjteményét a Berni Kunstmuseumra hagyta.

A gyűjtemény nagy részéről fennállt a gyanú, hogy a nácik idejében zsidó tulajdonosuktól rabolták el. Eddig hét műalkotásról bizonyították egyértelműen, hogy nácik által elkobzott tárgyról van szó. A Jeruzsálemben bemutatott művek mindegyikét alaposan átvizsgálták és egyiknél sem él a gyanú, hogy a nácik által eltulajdonított alkotásról lenne szó - mondta az Izrael Múzeum európai művészeti részlegének kurátora és a Gurlitt-hagyatékkal foglalkozó csoport tagja, Schlomit Steinberg. "Ha viszont jönne egy látogató és jogot formálna az egyik műre, természetesen tájékoztatnánk arról, milyen jogi lépéseket kell megtennie" - tette hozzá.

A tárlat négy részből áll. Az első a Gurlitt családot mutatja be, a második a nácik által elfajzottnak bélyegzett művészettel foglalkozik, a harmadik azt az időszakot dolgozza fel, amikor Gurlitt műkincseket vásárolt fel a megszállt Párizsban, a negyedik Gurlitt személyével foglalkozik düsseldorfi múzeumigazgatóként és gyűjtőként.

A kiállítást január 24-ig lehet megnézni.