Heti egyszer komolyzenét vinne a kormány a közterekre

2019.10.01. 20:52

A kormányzat célja, hogy egy éven belül minden ötezer fő feletti településen megszólaljon hetente egyszer a zene – mondta Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár a zene világnapján az MTI-nek Gyöngyösön.

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár köszöntőt mond a Bartók Plusz Operafesztivál Bartók titkos színháza című előadása előtt Miskolcon 2019. október 1-jén.
Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár köszöntőt mond a Bartók Plusz Operafesztivál Bartók titkos színháza című előadása előtt Miskolcon 2019. október 1-jén.
Fotó: Vajda János / MTI

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkársága a zene világnapján indította el a Térzene programot, kedden Szegeden, Békéscsabán, Szombathelyen és Szarvason hangzott fel a klasszikus zene közterületeken. 

Fekete Péter azt is mondta, "Magyarország zenei világhatalom, de mégis eltűnt az utcáról,a közterekről a zene". Az államtitkár szerint a klasszikus zene nem csak a hangversenyekre jegyet váltó közönség műfaja. "Ki kell jönnünk az utcára, a közterekre, le kell porolnunk a zenepavilonjainkat és vissza kell hoznunk a térzenét" - mondta az államtitkár, aki szerint az a cél, hogy minden ötezer főnél népesebb településen kijelöljenek egy olyan teret, ahol "jó találkozni, jó összejönni és jó zenét hallgatni". A Térzene program beindulásával a települések központjában, a templom előtti téren vagy épp a templomban számíthatunk majd klasszikus zenei előadásokra hétvégenként. 

A programsorozat nyitóhétvégéjén Dunaújvárosban, Salgótarjánban, Pécsett, Pásztón, Nagykanizsán, Szombathelyen és Budapesten tartanak szabadtéri koncerteket, az év végéig pedig több mint száz településen hallhat a közönség köztéri koncerteket.