Dömötör
10 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Meghalt Sara Danius, az irodalmi Nobel-díjról döntő akadémia első női vezetője

2019.10.13. 14:30 Módosítva: 2019.10.13. 14:32

Hosszan tartó betegség után szombaton 57 éves korában meghalt Sara Danius irodalomtörténész-filozófus, aki elsőként töltötte be nőként az irodalmi Nobel-díjat odaítélő Svéd Akadémia vezetői posztját – írja az MTI.

Danius kulcsszerepet játszott abban, hogy 2016-ban az akadémia Bob Dylannek ítélte az irodalmi Nobel-díjat, tavaly pedig könyvet is adott ki az amerikai énekes-dalszerzőről. A Svéd Akadémia honlapján úgy fogalmazott, hogy

Sara Danius minden tettét kivételes erő és világosság jellemezte.

A svéd uralkodó, XVI. Károly Gusztáv szomorúsággal fogadta a halálhírt. Mint felidézte, a Svéd Akadémia patrónusaként rendszeresen találkozott a tudóssal, és számos érdekes beszélgetést folytattak. Nagy hatású kulturális személyiség távozott közülünk, túlságosan korán – tette hozzá az uralkodó. A Svéd Akadémiát 1786-ban III. Gusztáv svéd király alapította, 1901 óta az akadémia ítéli oda az irodalmi Nobel-díjakat.

Danius Stockholmi Egyetem irodalomprofesszora volt, a Svéd Akadémia pedig 2013-ban választotta életre szólóan a tagjai közé. 2015-ben aztán első nőként lett az akadémia titkára, de pozíciójáról tavaly áprilisban lemondott a testületet megrázó botrányok miatt. Utódja, Mats Malm kinevezése előtt nem sokkal az akadémiából is kilépett.