Reagált az Átrium Karácsony ígéretére: Még nem tudjuk, mit hoz a jövő, de legalább van remény.

2019.10.16. 14:15

Facebook-üzenetben reagált a II. kerületi Átrium színház Karácsony Gergely Indexnek adott élő videóinterjújában (ha lemaradt róla, akkor itt olvashat róla összefoglalót) tett ígéretére, miszerint

A főváros igyekszik segítséget adni azoknak a színházaknak, amelyek a kultúr-tao eltörlésének vesztesei. Ezeknek a döntően magánszínházaknak létrehoznak egy alapot, amelyre pályázhatnak majd az érintettek.

Az Átrium idén nyáron jelentette be, hogy miután az államtól a tavalyi összeg negyedét sem kapta meg támogatásként, és a 100 millió forintos hiány pótlására indult gyűjtés is sikertelen volt, megválik dolgozói 90 százalékától. A patinás épületben működő, de csak a 2010-es évek végén létrejött színház már a helyi ellenzék választási programjában is szerepelt, Őrsi Gergely, a II. kerület polgármestere első teendői egyikének az Átrium ügyének rendezését jelölte meg.

A színház azt írta, hogy „bizakodva nézünk a következő időszak elé“; az Átrium érdeke „kiszámítható, kalkulálhatóságot és tervezhetőséget biztosító kultúratámogatási rendszer létrehozása és működtetése“. Azonban ehhez idő kell, és addig is fontos, hogy a jegyárak mérséklésén, új produkciók megvalósításán keresztül

az állami kultúrafinanszírozási döntések miatt kivégzett színházi műhelyet újra felépíthessük.

Azaz az Átrium szerint egy újabb átmeneti időszak köszönt be,

még nem tudjuk, mit hoz a jövő, de legalább van remény.

És a konkrétumokig arra kéri a közönséget, hogy minél több emberrel osszák meg műsoraikat, produkciónkról alkotott benyomásaikat másokkal, és vigyenek oda minél több üzleti vagy más kulturális rendezvényt.