Elege lett az újságírókból, soha többé nem ad interjút Peter Handke

2019.10.16. 18:30

A 2019-es irodalmi Nobel-díj egyik nyertese, Peter Handke állítása szerint "soha többé" nem válaszol újságírói kérdésekre, írja az MTI. Az osztrák író szerdán a szülővárosában, Griffenben tartott volna sajtótájékoztatót, ám az eseményt végül lefújta, miután kedd este besokallt az újságírók kérdéseitől.

Ahogy ismert, Handke múlt héten kiosztott Nobel-díja több balkáni országban is komoly felháborodást keltett, bosnyák és albán politikusok például egyenesen botrányosnak, felháborítónak, szégyenletesnek, sőt, hányingerkeltőnek nevezték a díjazást. "Sose gondoltam volna, hogy hányni lenne kedvem egy Nobel-díjtól" – reagált például Edi Rama albán miniszterelnök.

Peter Handke azzal váltotta ki a balkáni országok ellenszenvét, hogy kijelentette, nem tartja népirtásnak a srebrenciai mészárlást, amely során a boszniai szerb halálosztagok több mint nyolcezer férfit és fiút gyilkoltak meg, és szerinte Szarajevó ostromakor sem a szerbek gyilkoltak, hanem a bosnyákok, hogy aztán a szerbekre foghassák a tetteket. Sőt, az osztrák író Slobodan Milosevic 2006-os temetésén még beszédet is mondott.

A díjazáson maga Handke is meglepődött, a Svéd Akadémia döntését pedig "nagyon bátornak" nevezte. A meglepődése nem volt ok nélküli, hiszen korábban ő maga sürgette az irodalmi Nobel-díj eltörlését, mert szerinte az egy olyan "álkanonizálás", ami valójában semmit nem ad az olvasóknak. Közben Szerbia természetesen örömmel fogadta Handke díjazását.

Az írót azóta gyakran faggatják a délszláv háborúval kapcsolatos nézeteiről. Ez történt kedd este is, amikor az egyik újságírói kérdés hallatán kifakadt:

Mindenki olyan kérdéseket tesz fel nekem, mint maga, és egyikőjük sem tűnik olyannak, mint aki bármit is olvasott volna tőlem vagy ismerné a munkáimat! Író vagyok. Tolsztojt, Homéroszt, Cervantest szívtam magamba. Hagyjanak békén, és ne tegyenek fel nekem ilyen kérdéseket!

– fakadt ki az író.

Handke Nobel-díja miatt egyébként hétfőn Koszovó fővárosában, a pristinai svéd nagykövetség épülete előtt tüntetéssel tiltakoztak, a Srebrenicai Anyák nevű szervezet pedig arra szólította fel a Nobel-bizottságot, hogy vonja vissza az osztrák írótól az elismerést. A tavalyi botrányok miatt egyébként idén két irodalmi Nobel-díjat osztottak: az egyiket Peter Handke, a másikat a lengyel Olga Tokarczuk kapta.