Európa legjobb középülete lett a Magyar Zene Háza

2019.10.25. 08:39

Európa legjobb középületének járó díját nyerte el a Liget Budapest Projekt részeként megvalósuló Magyar Zene Háza, és a beruházás ezzel a világ legjobbjainak járó díj esélyesei közé is bekerült. Az elismerést Sághi Attila, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese vette át csütörtök este az International Property Awards-on Londonban - írja az MTI. 

A 26 éve útjára indult szakmai díjat nyolcvan nemzetközi szakemberből álló zsűri ítélte oda, és testület minden esetben vizsgálta a projekttervezést, a minőséget, az innovációt, az egyediséget és a fenntarthatóság iránti elkötelezettséget - teszik hozzá.

Magyar Zene Háza, aminek a terveit a japán Fudzsimoto Szu készítette, a Városligeti-tó mellett, a Vajdahunyad vára és a Műjégpálya épülete közelében kap helyet, az évekig használaton kívüli, lerobbant Hungexpo-irodaházak helyén. A mintegy háromezer négyzetméter alapterületű új intézmény egy eddig a látogatók elől elzárt, tízezer négyzetméter nagyságú területen épül fel, és 2021 végén nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt, de az épület háromnegyed éven belül szerkezetkész lesz. Az eredeti tervekhez képest így egy évet csúszik a nyitása a Magyar Zene Házának, aminek nemrég kétmilliárd forinttal nőtt az építési költsége. 

Tavaly az új Néprajzi Múzeum nyerte el a világ legjobb középületének járó díjat az International Property Awards-on, illetve a Fővárosi Állat- és Növénykert Pannon Park biodómja lett Európa legjobb szabadidős épülete. És volt még egy magyar nyertes, a legjobb európai high-rise lakóépület díjat egy olyan moszkvai projektnek ítélték oda, amit a Group Dyer, vagyis Philip Ball, Deilinger Tamás és Domokos Balázs jegyez. 

Ahogyan korábban írtuk, a IPA-díjakra érdemes úgy tekinteni, mint egy hirdetési formára. A Liget-projektnek pedig most szüksége is van egy kis marketingre. Az UNESCO nyáron a projekt leállítását kérte a kormánytól, pár héttel ezelőtt pedig a Závecz Research a 24.hu megbízásából készített egy felmérést, és ez alapján a fővárosi lakosok 62 százaléka szerint le kéne kellene állítani a projektet, és közparkként használni a Városligetet. Karácsony Gergely a választási programjában is ezt ígérte. Igen ám, de mivel ez egy kiemelt állami nagyberuházás, ezért a nemrég megválasztott főpolgármesternek korlátozottak a lehetőségei. Fürjes Balázs kormánybiztos, a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Zrt. (KKBK) vezetője mindenesetre azt nyilatkozta az Indexnek, hogy hajlandóak alkalmazkodni a főváros igényeihez, és maga a miniszterelnök is utalt erre korábban. A Magyar Zene Háza ugyanakkor a nehezebben leállítható projektelemek közé tartozik, mert már félkész állapotban van.