Kásler: Véget ért a véleménydiktatúra

2019.10.30. 09:04

Inkább termelési riportnak beillő interjút adott a Magyar Nemzetnek Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, aki a tanárhiány és az egészségügyi állapotok mellett arról is beszélt, hogy milyen változások történtek szerinte Magyarországon a kultúra területén.

Ezzel kapcsolatban a taorendszer megszüntetésével kapcsolatos átalakításokat hozta fel, amiről megjegyezte, hogy valódi teljesítményen és értékeken alapuló finanszírozást vezettek be. Ennek az értékalapú finanszírozásnak lett a következménye például az, hogy a kormány ideológiájától távol álló színházak , mint a Centrál, az Átrium és más magánszínházak megmaradása veszélybe került, és csak az új fővárosi vezetéstől remélhetnek segítséget. Szintén kulturális sikertörténetként beszél még az interjúban az új vezetés alá került Petőfi Irodalmi Múzeumról és a Magyarságkutató Intézetről.

A kulcsmondatot azonban a végére hagyta:

kimondhatjuk: véget ért vagy legalábbis lecsengőben van a véleménydiktatúra, amikor még volt, aki megmondta, ki tehetséges és ki nem, és jellemzően ugyanazok kaptak támogatást.

Kásler tehetségről szóló mondandójával majdnem összecseng az a pár nappal ezelőtti hír, hogy a közmédia a jövőben A Dal c. műsorát nem eurovíziós selejtezőként fogja használni, hanem az MTVA zsűrije kiválasztja a győztes tehetséget, aki ezért cserébe közmédiás megjelenéseket kap majd a rádióban és tévében. Ez is jelezheti a véleménydiktatúra végét vagy legalábbis lecsengését.