Bezár a budapesti Miniversum

2019.11.08. 11:39 Módosítva: 2019.11.08. 13:13

2020. január utolsó napjával  bezár a budapesti Miniversum. Az ország legdrágább terepasztalát 2014-ben nyitották meg a VI. kerületben, az Andrássy úton található Krausz-palota földszintjén. A hírt az élményközpont Facebook-oldalán jelentették be szerdán. „Elérkezett a búcsú ideje, 2020 január 31-én bezárja kapuit a Miniversum, de előtte még készülünk meglepetésekkel!! Használd ki az utolsó lehetőséget: ha már voltál, gyere el még egyszer – ha viszont még nem, akkor ne várj tovább! Az utolsó hónapokban sem hagyunk új látnivaló nélkül! Nézd meg az 5 hónapon át készült Cinema Towert, ami otthont ad Neónak a Mátrixból, a Men in Black fekete öltönyöseinek vagy a Terminátornak" – áll a posztban.

A Miniversum Indexhez eljuttatott sajtóközleményéből kiderült, hogy a kiállítást határozott időtartamra tervezték, a tulajdonosok 2020-ban más vállalkozásba kezdenek. „Az építésben és az üzemeltetésben részt vállaló kollégáinkkal az évek során egyedülálló alkotást hoztunk létre, de most más nagyobb ívű tervekbe szeretnénk kezdeni a társaimmal. Természetesen arra törekszünk, hogy a Miniversum értékeit és a márkanevet megőrizzük, és később újra bemutassuk újjászületett formájában” – mondja Martisz Gábor, a Miniversum ügyvezetője.

Így készült

A kiállítás 2014-ben nyílt meg, de előtte közel két évig készült: egy évig tervezték, majd kilenc hónapig építették a világ egyik legnagyobb terepasztalát. Az építés 56 fő közreműködésével, 5 tonna faanyag, 20 ezer csavar és 15 km elektromos kábel felhasználásával zajlott. Az építés folyamatát és legizgalmasabb pillanatait egy decemberben nyíló fotókiállításon is megnézetik majd a látogatók.

„Felültem a vonatra, és ellátogattam azokra az állomásokra, amelyeket beépítettünk a terepasztalokra. Körbefotóztam az osztrák városok pályaudvarait is, hogy a maketteken még az irányítótáblák kicsinyített másai is megfelelő helyre kerüljenek” – emlékszik vissza a kezdetekre Martisz Gábor.Az építésnél szinte éjt nappallá téve, folyamatos váltásokban dolgozott 10-12 ember, hogy a megnyitóra minden a helyére kerüljön. „A Nyugati pályaudvar került fel utoljára az asztalra, amit a nyitás előtti éjszakán tettük be, pár órával később pedig már érdeklődők százai csodálták.”

Vonatozz te is a 150 milliós terepasztalon!

A cég közlésére tömegével érkeztek a csalódott hozzászólások a Facebookon, többen értetlenül állnak a bezárás előtt, mások pedig arra kíváncsiak, mi lesz a kiállított terepasztalok sorsa. A cég igyekszik reagálni a hozzászólásokra, írják, hogy már a nyitáskor is határozott időre tervezték, és egyelőre nincsen tervben az újranyitás. „Minden olyan elemet, amit roncsolás nélkül el lehet távolítani a kiállításról, leszerelünk és megfelelő módon elraktározunk, sorsuk egyelőre még nem tisztázott, erről tárgyalások folynak" – jegyzik meg.

Amint azt a cég sajtóközleményéből megtudtuk, az óriási méretű, folyamatos mozgásban lévő terepasztal, vagyis a Miniversum közel hatéves működése óta félmillió látogatót vonzott, nemcsak magyar, hanem külföldi turisták is örömmel látogatták a helyet. A Trivadvisoron a több száz budapesti nevezetesség közül a 18., míg a fővárosi kiállítások közül a 4. legnépszerűbb helyen szerepel az ajánlások alapján.