Jugoszláv útlevelet is kapott a szerbeket áldozatnak tartó Nobel-díjas író

2019.11.08. 20:21

A The Intercept amerikai oknyomozó portál hozta nyilvánosságra, hogy Peter Handke osztrák író, az idei év irodalmi Nobel-díjasa jugoszláv útlevéllel rendelkezett. A lap cikkében az 1999. június 15-én kiállított dokumentum fényképét is megmutatta. Az útlevél fényképéhez igazából nem volt nehéz hozzájutni: ott volt az Osztrák Nemzeti Könyvtár honlapján, egy 2015-ben összeállított online archívumban, ami Handke életéhez kapcsolódó iratokat tartalmazott. Érdekes módon a fényképeket a cikk megjelenése előtt rövid időre törölték, de aztán visszakerültek az archívumba.

A fotók egy Hans Widrich nevű férfitől származnak, akinek salzburgi nyaralóját Handke majd' tíz évig rendszeresen kibérelte nyaralónak. A salzburgi zenei fesztivál szóvivőjeként dolgozó Widrich ajándékba kapott az írótól mindenféle régi, fölösleges dokumentumot, amiket aztán lefényképezett, és elküldött a Nemzeti Könyvtárnak.

De miért kínos mindez?

Mert Handke díját már az odaítélésekor is rengetegen támadták amiatt, mert az író túlzottan megértőnek mutatkozott az 1990-es években a volt Jugoszláviában elkövetett szerb népirtásokkal, többek között a hírhedt srebrenicai mészárlással szemben. Ő akkoriban úgy látta, hogy a szerbek inkább áldozatai az ottani eseményeknek, és követelte, hogy foglalkozzanak többet a muszlimok által elkövetett vérengzésekkel. Handke ebben az időben rendszeresen utazgatott Jugoszláviában, és 1999 márciusában, amikor a később háborús bűnösként elítélt Slobodan Milošević elnök a koszovói albánok ellen indított irtóhadjáratot, a NATO pedig bombázni kezdte az országot, Handke így fogalmazott:

Az én helyem Szerbiában van, ha a NATO háborús bűnözői bombáznak.

Handke egyenesen Auschwitzhoz hasonlított a NATO beavatkozását, ami végül megmentette az etnikai tisztogatástól Koszovót.

Peter Handke Nobel-díjas osztrák író 1999-ben kiállított jugoszláv útlevele
Peter Handke Nobel-díjas osztrák író 1999-ben kiállított jugoszláv útlevele
Fotó: Osztrák Nemzeti Könyvtár

A jugoszláv úti okmány az akkori törvények szerint csak jugoszláv állampolgároknak járt, és az állampolgárság rovatban is a "jugoszláv" bejegyzés szerepel, ennek ellenére Handke a cikk megjelenése után azt állította, nincs jugoszláv állampolgársága, az útlevelet csak az utazáshoz kapta. Ehhez a verzióhoz az író azért ragaszkodhat, mert Ausztriában tiltják a kettős állampolgárságot, és ha elfogadta a jugoszláv állampolgárságot Miloševićtől, akkor elveszítheti az osztrákot.

Közben Handkénak védelmezői is akadtak, osztrák írók egy csoportja pénteken nyílt levélben emelt szót az elmúlt napok és hetek "Handke-ellenes propagandája" ellen. 

"A Handkét érő kritikák már régóta elveszítették vállalható vitajellegüket, csak gyűlöletből, irigységből, gyanúsítgatásokból, elferdítésekből és hasonlókból állnak. Megdöbbentő, micsoda gyűlölet bontakozik ki egy olyan író és életműve ellen, aki írói létezésének autonómiáját az ellene és minden más író ellen irányuló elvárásokkal szemben is konzekvensen és radikálisan érvényesíti, minden felismerhető önös érdek nélkül" - olvasható a levélben.

A díjat odaítélő Svéd Akadémia szintén azt mondja, hogy nem háborús uszítót ismertek el. Szerintük Handke többször egyértelműen elítélte a szerbek által elkövetett bűnöket, többek között egy 2006-os cikkében, ami több nagy világlapban megjelent. "Az akadémia egy olyan író mellett döntött, akinek kétség kívül voltak provokatív, nem helyénvaló és nem egyértelmű kijelentései bizonyos politikai kérdésekben, ugyanakkor az írásaiban semmi olyasmit nem találtunk, ami a civil társadalom vagy az emberi egyenlőség alapelve elleni támadásnak minősül" - jelentette ki a testület szóvivője.