Mozart-kéziratot árvereznek el Párizsban

2019.11.11. 14:24

Wolfgang Amadeus Mozart két menüettjének kéziratát árverezik el a jövő héten Párizsban, írja az MTI.

A zeneszerző 16 évesen komponálta a darabokat, amelyek kottájáért akár 200 ezer eurót (67 millió forintot) is kifizethet a győztes licitáló, közölte az árverést szervező Sotheby's aukciósház.Az 1772-ben született zenedarabok kottájának árverése november 18-án lesz. A Sotheby's szakértője hangsúlyozta, hogy a kéziratból csak egy példány létezik.

Mozart mindig a végleges formában írt, ellentétben Beethovennel, aki folyton átdolgozta szerzeményeit

– mondta Simone Maguire, a londoni Sorheby's kéziratszakértője.

A kottában kisebb változtatások láthatók, ezek egyikét feltehetően Mozart apja, Leopold Mozart írta bele. Eleinte zeneszerző testvére, Nannerl őrizte Salzburgban, később Stefan Zweig osztrák író híres gyűjteményében bukkant fel.

A kéziratot most Jean-François Chaponnière svájci gyűjtő archívumából kínálják eladásra. A K 164-es katalógusszámú hat menüetthez tartozó kotta az egyetlen, amely még magánkézben van.

A Christie's egy másik, november 27-28-i párizsi árverésén a 13 éves Mozart portréjára lehet licitálni. A kép egyike a Mozartról készült ritka kortárs portréknak, és szintén magánszemély kínálja eladásra. Az árverési ház szerint 800 ezer-1,2 millió euró (267-400 millió forint) között kelhet el.  • Hírek
  • Bankszámla