Lujza
-2 °C
13 °C

Kevesebb múzeumi támogatást kapnak a városok, ahol ellenzéki lett a polgármester

2019.11.15. 01:18

Kevesebb, extrém esetben semennyi támogatást sem kapnak az EMMI-től azok a megyeszékhelyi vagy városi önkormányzatok, ahol nem a fideszes jelölt lett a polgármester – írja a Magyar Hang. Ilyen város például Pécs, Tatabánya és Baja.

A Kubinyi Ágoston Program egy olyan pályázat, aminek a keretein belül települések többek között állandó kiállítások felújítására, létrehozására igényelhettek támogatást. Kásler Miklós tárcája 370 millió forintot osztott szét, ebből a szegedi Móra Ferenc Múzeum és a miskolci Hermann Ottó Múzeum 2-2 millió forintot kapott, pedig 23,5 és 30 millió forintra pályáztak. Az egri Dobó István Vármúzeum se ment haza teli zsebbel: az akkor még fideszes önkormányzat 30 millió forintot igényelt, de az önkormányzati választások után ebből már csak 2 milliót kaptak meg.

Dunaújváros, Gyöngyös és Ferencváros egy fillért sem kaptak.

A Magyar Hang szerint a múzeumokat azért vágták mellbe a döntések, mert korábban megkapták az igényelt összeget, vagy majdnem annyit, és mivel ezek a támogatások jelentették a tervezett fejlesztések 80-90 százalékát, azok alighanem ellehetetlenülnek. 

Hasonló a helyzet az eszközbeszerzésekre és a kiállítóhelyek számára írt pályázatoknál is. A IX. kerületben a Ferencváros évszázadai címmű helytörténeti kiállítás berendezésére kértek 5 millió forintot, ezt sem kapták meg. Az ajkai helytörténeti kiállítás hasonlóan járt. Ott vécé- és mosdófelújításra igényeltek támogatást, de semmit nem kaptak, ahogy a bajai Türr István Múzeum Éber-emlékház sem, ahol a fűtést szerették volna korszerűsíteni.

A fideszes önkormányzatú városok, mint például Sopron, Nyíregyháza, vagy Kecskemét, jobban jártak, vagy a teljes megigényelt összeget, vagy annál egy kicsivel kevesebbet kaptak.