Meghalt a cseh filmes új hullám rendezője, Vojtěch Jasný

2019.11.17. 16:46

93 éves korában meghalt Vojtěch Jasný, cseh filmrendező, a 60-as évek cseh filmes új hullámának képviselője, írja az MTI. Jasný legismertebb filme a Jó földijeim, amit 1969-ben rendezői díjjal jutalmaztak a cannesi-i filmfesztiválon.

A rendező 1925-ben születetett Kelčben, a második világháború alatt csatlakozott az antifasiszta ellenálláshoz és brit kém lett. Az ötvenes években kezdett el filmezni, az Amikor jön a macska című alkotását a cannes-i fesztivál a zsűri különdíjával jutalmazta. A szintén díjnyertes Jó földijeim című filmjét hazájában betiltották, és csak a kommunista rendszer bukása után engedték bemutatni.

Az 1968-as csehszlovákiai enyhülés bukása után Vojtěch Jasný Nyugat-Németországba emigrált, ahol televíziós csatornáknál dolgozott, majd a nyolcvanas évek közepétől az Egyesült Államokban élt. A prágai bársonyos forradalom után kezdett ismét hazajárni, az elmúlt tíz évben Csehország keleti részén, Morvaországban telepedett le. Utolsó játékfilmjét, a Visszatérés a Paradicsomba címmel 1999-ben készítette. 

A 2000-es évek elején részt vett a holokauszttúlélők visszaemlékezéseit megörökítő Megtört csend című Steven Spielberg-projektben, amelynek keretében öt dokumentumfilm készült. 

Miloš Forman és Jiří Menzel mellett  Jasný t is a cseh filmes új hullámhoz sorolják, amelynek képviselői a hatvanas években forradalmian megújították a filmnyelvet. Ezt a korszakot tekintik a cseh filmtörténet csúcsának, amikor olyan alkotások születtek, mint például a Tűz van, babám! vagy a Szigorúan ellenőrzött vonatok .

Vojtěch Jasný pénteken, két nappal a bársonyos forradalom harminc éves évfordulója előtt hunyt el.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport