Zsolt
2 °C
18 °C

Súlyos károkat okozott a Szent Márk-székesegyházban az árvíz

K  AP20191112115
2019.11.19. 21:31 Módosítva: 2019.11.19. 23:19

A világhírű velencei Szent Márk-székesegyház egyes elemeiben nagyon súlyos károkat okozott a sós tengervíz, írták kedden a helyi lapok az MTI szerint.

A tengerár megrongálta a város egyik jelképének számító Szent Márk-székesegyház mozaikpadlóját: az épület bal oldalán, a bejárat közelében a 13. századi, pávát ábrázoló mozaik kockái kiestek – idézte az Il Gazzettino Carlo Alberto Tesserint, a műemléket fenntartó szervezet vezetőjét.

Ezek az első károk, amelyeket felfedeztünk, de lesznek még. A teljes mozaikpadlót károsította az áradás, a sós víz a kis kockákat tartó anyagot támadta meg. Először a legszebb mozaikokat vizsgáltuk meg, azért itt vettük észre a kárt.

A mozaikok még menthetők, de a márványoszlopok lábazatának némelyike annyira megsérült, hogy menthetetlen, ki kell cserélni Pierpaolo Campostrini, az alapítvány egy másik munkatársa szerint. A károkat csak akkor lehet majd teljesen felmérni, ha már minden megszáradt, ami több hónapig is eltarthat. A tengeri só „lassú, de könyörtelen” romboló munkát végez – mondta Campostrini.

A helyreállítás eurómilliókba fog kerülni a fenntartók szerint, Campostrini AZ AZONNALI TAKARÍTÁS KÖLTSÉGEIT 5 MILLIÓ EURÓRA (1,6 MILLIÁRD FORINT) BECSÜLTE, DE A KÁROK FELMÉRÉSÉT A SZAKÉRTŐK MÉG NEM FEJEZTÉK BE.

Természetesen nem a székesegyház az egyetlen, ami restaurálásra szorul, több mint 50 templomból és számtalan palotából jelentettek károkat. Velence november 12. óta küzd rendkívüli árhullámmal, amely akkor elérte a 187 centiméteres magasságot. Ezt a mindenkori második legmagasabb vízszintként tartják számon az 1966-os nagy áradáskor mért 194 centiméter mögött. Rendkívülinek számít az is, hogy az árszint majdnem egy héten át minden nap meghaladta a tél elején megszokott 140 centiméteres felső határt.

A város egyik legalacsonyabb pontjaként ismert Szent Márk teret és a székesegyházat is elöntötte az ár, a kripta teljesen víz alá került. Helyszíni videós riportunkat itt nézheti meg.