Raktárban várja sorsát a Hopp Ferenc-gyűjtemény tízezer műtárgya

2019.11.27. 13:53

Fűtetlen épületben várja sorsát a Hopp Ferenc-gyűjtemény tízezer műtárgya, amelyek ügyében sokáig nem tudott megállapodni a tulajdonos Szépművészeti Múzeum a kollekciót őrző Iparművészeti Múzeummal - írja a Magyar Hang. 

Az ázsiai tárgyakat gyűjtő kismúzeum korábban az Iparművészeti Múzeumhoz tartozott, és 2014-ben került a Szépművészeti Múzeumhoz. Többen voltak, akik aggodalmukat fejezték ki az átszervezés miatt, ami ennek ellenére megtörtént, igaz, a műtárgyak egy része a régi helyén, az Üllői úton maradt. Igen ám, de három évvel később, 2017-ben egy átfogó rekonstrukció miatt bezárt az Iparművészeti Múzeum, és ugyan az eredeti tervek arról szóltak, hogy 2018 tavaszán már újranyitja a kapuit, ez nem történt meg, a projekt források hiányában nem halad. Közben ráadásul az Állami Számvevőszék megállapította, hogy nem volt szabályszerű az Iparművészeti Múzeum gazdálkodása a 2015-2017 közötti időszakban. 

Az évek óta húzódó felújítás idejére az IMM gyűjteménye a szállítást végző Museum Complex által bérelt raktárba került. A keretszerződés értelmében a műtárgyak addig maradhatnak a Jászberényi úti egykori Kossuth Nyomda épületében kialakított létesítményben, amíg be nem fejeződik az el sem kezdett felújítás. A Magyar Hang szerint a szállítás és a raktározás eddigi költsége 2,2 milliárd forint. Ez egyébként eredetileg 1,2 milliárdról indult, majd felugrott 1,7-re, végül idén márciusban további félmilliárddal emelkedett az összeg.

Ugyan az érintett intézmények nem válaszoltak a Magyar Hang megkeresésére, de más forrásokból úgy értesültek, hogy a IMM számára elég forrást biztosítanak ahhoz, hogy öt évre a külső raktárakba helyezze el a műtárgyakat. Ez azt jelenti, hogy a közönség addig valószínűleg nem láthatja ezeket, és még mindig kérdéses, hogy mi lesz ezután a sorsuk. 

Ha a Hopp Ferenc-gyűjtemény nagyja nem is, az IMM más műtárgyai megtekinthetőek lesznek, 2019 tavaszán ugyanis egy olyan megállapodás született, hogy amíg véget nem ér az intézmény átfogó rekonstrukciója, addig a Várkert Bazár Testőrpalotájában rendezhet kiállításokat az intézmény, és a tervek szerint félévente lenne új bemutató.