Meghalt Del Medico Imre

2019.11.27. 11:05

Kilencvenhatodik születésnapján, november huszonötödikén meghalt Del Medico Imre, minden idők legaktívabb magyar sajtólevelezője – írja a 24.hu.

Del Medico Imre nevét mindenki ismerte, aki az 1980-as, az 1990-es és a 2000-es években nyomtatott sajtót olvasott. Cikkeknek beillő leveleket küldött a szerkesztőségeknek, amelyekben felhívta a figyelmet a tévedésekre, pontatlanságokra, érdekes kulturális adalékokat közölt, javaslatokat tett, vagy egyszerűen lenyűgöző műveltségét csillogtatta. Mint általában a sajtólevelezés műfaja, az ezredforduló után ezek a levelek egyre inkább egy eltűnőben lévő viszony,

az olvasó és a nyomtatott újság közötti kapcsolat 20. századi modelljének élő emlékeivé váltak.

Az internet világa nem érdekelte, sosem váltott át a netes kommunikációra.

Del Medico Imre régi polgári család sarja volt, ősei Olaszországból származtak, dédapja alapította az 1850-től 1912-ig működő első magyar szalámigyárat, méghozzá Del Medico Péter és Fia Első Magyar Szalámigyár néven. Del Medico Imre 1923. november 25-én született Budapesten, édesapja 1931-ben hunyt el, anyja egyedül nevelte. Ugyan jogász végzettséget szerzett, fiatalon újságírónak készült, de 1943-ban gyermekparalízist kapott, emiatt félbeszakadt a karrierje, viszont megúszta a katonai szolgálatot. (Végül nem bénult meg, mint annyian mások, akik elkapták az akkoriban népbetegségnek számító fertőzést, de élete végéig sántított.)

Hegedűs Gyula főszerkesztő tanácsa maradt meg az emlékezetemben, a riportírásról azt mondta: „Csak hűvösen, csak hűvösen!” Aztán annyira hűvösen írtam, hogy a betegségem félbe is szakította az újságírói karrieremet. Addigra letettem az érettségit, de utáltam a gimnáziumot, elhatároztam, én aztán nem tanulok tovább. Bekerültem egy állásba, ám azt még jobban utáltam, és félévkor mégiscsak beiratkoztam a műegyetemen a közigazgatási karra.

Az első állását 1945-ben kapta, három évig volt a Külügyminisztérium előadója, majd 1951-től 53-ig a Magyar Zeneszerzők és Szövegírók Szövetkezete 1953-től 70-ig a Szerzői Jogvédő Hivatal, 1970-től a Magyar Népköztársaság Művészeti Alapja dolgozója volt. 

A sajtónak írt első levele a Pálfy József-féle Magyarországban jelent meg az 1960-as években. Az 1980-as években volt a legaktívabb, ekkoriban hivataloknak és intézményeknek is jelezte az észrevett hibákat és visszásságokat. A 24.hu szerint több tízezer olvasói levelet írt, és ezeket mind archiválta.

Mindnek nyoma van, ugyanis indigóval dolgoztam, és a válaszleveleket is archiváltam. Tizenöt éve a Fővárosi Levéltárnak adtam az addig összegyűlt anyagot. Ha feldobom a talpam, az azóta született dokumentumokat is megkapják.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport