Újranyit a Dulwich Képgaléria egy vakmerő, de sikertelen Rembrandt-rablás után

2019.11.27. 09:38

Ismét megnyílik a London környéki Dulwich művészeti galériájának kiállítása, ahonnan két Rembrandt-képet akart ellopni egy betörő. A rendőrség beavatkozott, mielőtt elvitte volna az alkotásokat, de a galéria azóta zárva volt. A rendőrség "vakmerő betörési kísérletnek" nevezte a bűntényt, amelyet a nyomozás szerint "nyilvánvalóan előre eltervelt" az elkövető.

A behatoló november 13-án éjjel tört be a kiállításra, ahonnan leakasztott két értékes Rembrandt-művet. A galéria riasztórendszere értesítette a hatóságokat a betörésről, és a kiérkező rendőrök üldözőbe vették a férfit. A betörő menekülés közben egy flakonból ismeretlen anyagot fújt az egyik rendőr arcába. A rendőrök az egyik leakasztott képet a múzeumban, a másikat a galéria környékén találták meg. A helyszín azóta a hatósági vizsgálat miatt zárva volt.

A Rembrandt 35 festményét, rézkarcát és rajzát bemutató tárlat októberben nyílt. A kiállítás anyagának zömét a párizsi Louvre és az amszterdami Rijksmuseum adta kölcsön. A csütörtökön megnyíló tárlaton a két kép kivételével minden más alkotás szerepel, amelyeket a Rembrandt's Light (Rembrandt fénye) című kiállításhoz összeválogattak - írja az MTI.