Visszaszólt a Színművészeti Halász Jánosnak Gothár-ügyben

2019.11.29. 16:05

Elérkezett az ideje, hogy személyi következményei legyenek a Gothár-ügynek! - ez volt a lényege Halász János csütörtöki debreceni sajtótájékoztatójának. A Fidesz-frakció szóvivője összefoglalta, amit eddig is tudni lehetett (Gothár Péter zaklatott, az eset vagy esetek egy évvel ezelőtt történt, egy interjú alapján az derült ki, hogy Máté Gábor, a Katona József Színház igazgatója tudott róla, de nem forszírozta, most kiborult a bili), így:

Már nem csak az tudott, hogy Gothár Péter rendező, a Színház- és Filmművészeti Egyetem oktatója a szexuális zaklató, hanem - miután maguk az érintettek vallották be - az is egyértelműen kiderült, hogy a színházban történteket egy éven át szándékosan eltitkolták. Nagyon úgy tűnik, hogy védeni akarták a szexuális zaklatót. Attól tartunk, hogy nemcsak a színházban, hanem a Színház- és Filmművészeti Egyetemen is titkolózhatnak. Nem Gothár Péter az egyetlen felelős, a vezetőknek is felelniük kell.

Erre válaszul a Színház- és Filmművészeti Egyetem a Facebookon egy nyilvános posztban hívta fel Halász figyelmét arra, hogy eljárásuk minden tekintetben szabályos lefolytatásának egyik garanciájaként az intézmény a fenntartó minisztériumtól (szeptember óta ez már nem az EMMI, hanem a Palkovics-féle innovációs minisztérium) és a Magyar Művészeti Akadémiától is megfigyelőt kért az etikai bizottságba. "Éppenséggel az átláthatóság biztosítása érdekében, mivel az Egyetemnek sem ezzel az üggyel, sem más ügyekkel kapcsolatban nincs titkolnivalója."

És itt jön az, amit Halász nemigen látott jönni, amikor nyilatkozott:

Nagyon helytelen lenne, ha a szóvivő úr feltételezné, hogy akár a fenntartó minisztérium, akár a MMA bármilyen titkolózásnak részese lehet.

Mert ugye, ha Halász szerint sunnyogás-tussolás-elhallgatás van, akkor abban a vizsgálatban részt vevő minisztérium is bűnrészes. 

Az intézmény a botrány kitörését követően (az etikai tanács ajánlását tiszteletben tartva) Gothár oktatói tevékenységét azonnal felfüggesztette. A rendező nemrég bevallotta, hogy szexuálisan zaklatta a Katona József Színház egyik fiatal színésznőjét - derül ki abból a levélből, amelyet Upor László, az SZFE rektori feladatokat ellátó rektorhelyettese küldött válaszként Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár kérdésére.  • Tippek
  • Lakáshitel