Palkovics: Ha a Színművészeti vezetősége tudott Gothárról, le kell mondaniuk

2019.12.04. 13:00

Ha a Színművészeti Egyetemen is az történt, amit a sajtóban olvastam – bár az ártatlanság vélelme mindenkit megillet –, ha bárki az egyetem vezetéséből tudott valamit, de eltitkolta, akkor az a minimum, hogy lemond.

Ezt nyilatkozta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az Atv.hu kérdésére Gothár Péter szexuális zaklatási ügye kapcsán.

Ez azért lehet lényeges, mert szeptember óta a Palkovics által vezetett minisztérium a Színház- és Filmművészeti Egyetem fenntartója, sőt, ilyen minőségében a minisztérium is delegál tagot Gothár Péter egyetemi meghallgatására és az ügy kivizsgálására. Arról, hogy Gothár vizsgálatot kért maga ellen, amely a napokban zajlik, az egyetem rektori feladatokat ellátó rektorhelyettese, Upor László tájékoztatta levélben Fekete Péter kulturális államtitkárt, hozzátéve, Gothár hallgatói pszichológussal is konzultálnak.

Az egyetem vezetősége ugyanakkor jelenleg nemigen tud lemondani, mert éppen folyamatban van a rektorválasztás; Upor László mellett Bagossy László rendező is pályázott a rektori címre. Az egyetem szenátusa Upor pályázatát támogatta, de a döntés a fenntartóé. (Mindkét pályázat nyilvános.)

Palkovics nyilatkozata egybecseng Halász János államtitkár szavaival, aki korábban szintén azt mondta:

Nagyon úgy tűnik, hogy védeni akarták a szexuális zaklatót. Attól tartunk, hogy nemcsak a színházban, hanem a Színház- és Filmművészeti Egyetemen is titkolózhatnak. Nem Gothár Péter az egyetlen felelős, a vezetőknek is felelniük kell.

Az egyetem ezt nem hagyta szó nélkül; válaszként, utalva a Gothár-ügy vizsgálatában részt vevőkre, közölték: „Nagyon helytelen lenne, ha a szóvivő úr feltételezné, hogy akár a fenntartó minisztérium, akár a MMA bármilyen titkolózásnak részese lehet.”

Ahogy azt megírtuk, a Katona József Színház november 19-én közölte, hogy többé nem dolgoznak „egy szerződéses munkatársukkal”, aki „ több esetben is erkölcsi határokat átlépő módon viselkedett a színház dolgozóival”. Karácsony Gergely főpolgármester másnap a színház fenntartójaként kijelentette, a zaklató nevét nyilvánosságra kell hozni; 20-án Gothár Péter kiadott egy rövid közleményt, amelyben bocsánatot kért egy esetért. Hogy miért szerepel Gothár nyilatkozatában mindössze egy eset, míg a Katonáéban több, azt azóta sem tisztázta egyik fél sem.

Ne maradjon le semmiről!