Ma este tartson velünk, elkezdjük a Diótörő-szezont!

D  KB20121224011
2019.12.05. 15:29 Módosítva: 2019.12.05. 19:31
Fél nyolckor újra komolyzenei koncertet közvetítünk a Zeneakadémiáról, mert az első havat nem csak a kimaradó BKV-járatokkal, hanem Csajkovszkij Diótörőjével is ünnepelni illik. Az est karmestere Halász Péter, az Óbudai Danubia Zenekar játszik.

A Diótörő a világ egyik legnépszerűbb balettje, ráadásul egy olyan darab, ami egyébként van annyira jó zene, hogy táncosok nélkül is működjön. Pjotr Iljics Csajkovszkij muzsikáját gyakran halljuk rádióban, tévében, reklámokban, filmekben: a Trepak, a Virágkeringő, a Cukorszilva Tündér tánca sokaknak ismerős lehet. (A Tom és Jerryből mindenképpen, a Disney nevezetes, 1940-es Fantasia című zenés rajzfilmjére viszont már kevesebben emlékezhetnek.)

A balett bemutatója amúgy nem volt nagy siker volt 1892-ben, pedig a zeneszerző nagyon készült rá. Még egy, a korban újdonságnak számító cselesztát is Szentpétervárra hozatott – titokban, hogy hamarabb mutassa be a közönségnek a hangszer-különlegességet, mint Rimszkij-Korszakov.

A Diótörő csak fél évszázaddal később, Balachine koreográfiájával lett világsiker, ezt Csajkovszkij persze már nem érte meg. Budapesten 1927-ben mutatták be a balettet, de 1950-ig, Vaszilij Ivanovics Vajnonen koreográfiájára kellett várni, hogy a repertoár alapvető része legyen. A balettzenét amúgy Duke Ellingtontól Lindsay Stirlingig rengetegen feldolgozták.

Az Óbudai Danubia Zenekar koncertjének különlegessége, hogy a teljes balettzene megszólal, ehhez pedig kórusra is szükség lesz. Ma este a Magyar Állami Operaház Gyermekkara énekel, karnagyuk Hajzer Nikolett. Az előadást Halász Péter vezényli.

Az előadást az Indexen élőben lehet majd követni, a Facebook Live közvetítés linkjét ebben a cikkben fogjuk elhelyezni. A szakkomentárt Mona Dániel zenetörténész adja.

(Borítókép:  Kallos Bea / MTI)