Gusztáv
-8 °C
-1 °C

Nácik által elrabolt festményt találtak Münchenben

2019.12.05. 14:06

Nácik által elrabolt expresszionista vízfestményt azonosított egy müncheni aukciósház, a képet visszajuttatták a szász-anhalti Halle szépművészeti múzeumába, írja az MTI.

A müncheni Ketterer Kunst aukciósház szerdai bejelentése szerint a festményt, Christian Rohlf egy fatörzsről készített tanulmányát (Studie nach einem Baumstamm) 1937-ben szállították el a nácik által "elfajzott művészetnek" tartott alkotások elleni kampány keretében a hallei városi múzeumból. Amint a mű eredetére fény derült, a Ketterer szakértői úgy döntöttek, a tervekkel ellentétben nem bocsátják aukcióra a képet.

Művészettörténészek szerint Rohlf (1849-1938) 1911 körül, bajorországi tartózkodása idején festette a képet. A hallei Museum für Kunst und Kunstgewerbe 1914-ben szerezte be a képet három másik akvarellel együtt, kettőt közülük továbbra sem találnak.

A Ketterer közleménye alapján 1940-ben Hildebrand Gurlitt műkereskedő vásárolta meg a vízfestményt, ezután nem tudni, mi történt vele. Úgy vélték, elveszett. Az utóbbi évtizedekben magángyűjteményben volt, a múzeum innen vásárolta meg "méltányos áron".