Egy olasz író szerint a KGB ölhette meg Albert Camus-t

2019.12.06. 11:39

Giovanni Catelli olasz író nemrég megjelent, Camus halála című könyvében azt írja, hogy Nobel-díjas francia írót és filozófust a szovjet Állambiztonsági Bizottság, vagyis a KGB kémjei gyilkolhatták meg a szovjetellenes megnyilvánulásai megtorlásaként. Albert Camus 1960. január 4-én egy közúti balesetben vesztette életét.

Catelli először 2011-ben Corriere della Sera napilapban hozta nyilvánosságra elméletét, aminek egy cseh író, Jan Zábrana naplóbejegyzése volt az alapja. Zábrana 1980-ban azt írta, hogy „egy jól informált és jó kapcsolatokkal rendelkező ember” azt mondta neki, hogy a KGB emberei megbuherálták Camus autójának gumiabroncsát a végzetes baleset előtt.

A merénylethez állítólag köze van Dmitrij Sepilovnak, a Szovjetunió egykori külügyminiszterének, valamint belső ügyekért felelős miniszterének. Az ok: Camus egyik cikke, ami 1957 márciusában jelent meg a Franc-Tireur mozgalom azonos nevű lapjában. Az egyébként meggyőződéses baloldali Camus soha nem titkolta, hogy nem ért egyet a Szovjetunió politikájával, az 1956-os magyar forradalommal és szabadságharccal kapcsolatban is többször kifejtette a véleményét, és többek közt Sepilovot tette felelőssé annak leveréséért.

Zábrana naplójában azt írja, hogy informátora ugyan nem volt hajlandó elárulni neki a forrását, de biztosította arról, hogy az illető teljesen megbízható. Catelli állítása szerint évekig gyűjtögette a bizonyítékokat, például felkereste Zábrana özvegyét. Szerinte egyébként nemcsak a szovjet, hanem a francia államnak is érdekében állt, hogy elhallgattassa Camus-t. 

Az író lánya, Catherine Camus egyébként nem rajong Catelli elméletéért, és megtiltotta a Gallimard kiadónak, hogy idézzenek édesapja műveiből. A könyv ennek ellenére megjelent Franciaországban, OIaszországban és Argentínában is. 

(Guardian)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport